Hledat na blogu

Dva bílé kříže v Lázeňských lesích v okolí Karlových Varů


V lázeňských lesích v okolí města Karlovy Vary lze podnikat zajímavé vycházky po lesních cestách a pokaždé člověk objeví něco nového.


Například různých křížů zde máme několik. Asi nejznámější je vrch a vyhlídka Tři kříže, ale také Keglevičův kříž či Kříž na Petrově výšině jsou zajímavé. Mohl bych jmenovat další kamenné, dřevěné nebo kovové kříže a křížky či smírčí kříže.


Když jsem jednoho zimního dne šel k Rohanovu kříži a zdejší vyhlídce, objevil jsem po cestě dva zajímavé bílé kříže. Jedná se sice o místo mimo hlavní lázeňské trasy, ale stopy ve sněhu ukazovaly, že si k nim lidé cestu našli.


Kdy byly zdejší kříže vztyčeny a kdo se o to zasloužil zatím nevím. Musím ještě zjišťovat. Na mapě (městský plán Karlových Varů) je sice napsáno Bílý kříž, ale všechny odkazy na internetu vedou k lázeňskému domu Bílý Kříž.


Každý ze dvou křížů se nachází na svém vršku, od sebe jsou vzdálené pouze několik desítek metrů. Oba jsou však uprostřed lesa a tudíž vyhlídka odtud není. Ale nevadí, jedná se určitě o zajímavé místo.


Jedna z možných cest sem vede z ulice Krále Jiřího, vzhůru do kopce (Sokolský vrch) okolo Becherovy vily. Na mapě (městský plán) Karlových Varů nebo orientačním plánu Lázeňských lesů se cesta jmenuje Rohanova stezka a má číslo 11 (modré značení). Okolo vyhlídky u Rohanova kříže je potřeba pokračovat po stejné cestě směrem k Lesovně Diana a přibližně v polovině cestě po levé straně je vidět první kříž. Když jsem k němu vyšel, objevil jsem i druhý dřevěný bílý kříž. Zleva je obchází pěšina, která se posléze napojuje na cestu č. 10, jež pokračuje na okraj města, na konec Křižíkové ulice, odkud to sem je asi nejblíže.










Komentáře

Oblíbené příspěvky