Hledat na blogu

Rozhledna Kožová hora nedaleko Kladna

Kožová hora, které se také říká Kožova hora či Kožovka, je oblíbené výletní místo především lidí z Kladna a okolí. Nachází se totiž asi dva kilometry jižně od tohoto města v nadmořské výšce 456 metrů.


Jedná se o nevýrazné návrší ukryté ve smíšeném lese, který tvoří smrky, borovice a břízy. Na vrcholu kopce stojí 35 metrů vysoká rozhledna, kterou nechal v letech 1929 až 1930 vybudovat kladenský odbor Klub československých turistů. Turistickou chatu s vyhlídkovou věží postavili ze struskových cihel podle projektu pražského architekta Jaroslava Beránka. Pro realizaci prací si vybrali místní stavitele Viléma Procházku a pana Buřila. Slavnostní otevření se konalo 11. května 1930.


Po roce 1948 byl objekt turistům odebrán a znárodněn. Začal sloužit především k rekreačním účelům a ve spodní části byla vybudována restaurace, která funguje dodnes (http://www.vasata.cz/5708/hotel-restaurace-kozova-hora-/).


Na ochoz čtyřboké vyhlídkové věže vede 131 schodů, po kterých turista vystoupá na krytou prosklenou vyhlídkovou plošinu ve výšce 31 metrů. Kruhový výhled umožňuje spatřit nedaleké město Kladno či západní okraj Prahy s přistávajícími letadly na Ruzyni. Na severu bystré oko uvidí slavný Říp či kouzelné kopce Českého středohoří, na jihozápadní straně pak Brdy a Křivoklátskou vrchovinu.


K rozhledně lze zajet autem po silnici II/118 spojující Kladno a Beroun, přičemž těsně pod vrcholem odbočuje úzká asfaltová silnička, která po 200 metrech končí u rozhledny. Lze přijít samozřejmě také po svých a to po modré turistické značce. Otevřeno je dle provozu restaurace, což by mělo být každý den od 11,00 do 23,00 hodin. Vstupné se neplatí.




Komentáře

Oblíbené příspěvky