Hledat na blogu

Rozhledna Pöhlberg nad městem Annaberg-Buchholz

Rozhledna Pöhlberg stojí na stejnojmenném kopci (831 m.n.m.) nad městem Annaberg-Buchholz necelých třicet kilometrů od hranic s naší republikou. Autem je to sem asi nejblíže od Karlových V
rů přes hraniční přechod nad Božím Darem.


Až k rozhledně sice vede úzká asfaltová silnice, ale já jsem zaparkoval na centrálním bezplatném parkovišti nad městem a šel k rozhledně pěšky. Jedná se o slušné převýšení a je potřeba počítat s půl hodinovou chůzí. Začátek zpestří půvabná lesní zoologická zahrada.


Když se vydá nahoru člověk pěšky, může také spatřit geologické zajímavosti, z nichž některé části skal jsou pozůstatky zdejšího kamenolomu. Ostatně tato oblast patří k nejstarším hornickým místům. První záznamy o těžbě stříbra, cínu či mědi pocházejí z období po roce 1400.


Na vrcholu kopce se nachází vyhlídková restaurace s hotelem, která byla otevřena již v roce 1897, přičemž 35 metrů vysoká rozhledna byla postavena u příležitosti 400 let od založení města Annaberg-Buchholz.



Z rozhledny je krásný kruhový výhled, pro který je potřeba vyšlápnout 159 schodů. Ze známých kopců na našem území si lze určitě všimnout Klínovce, nejvyšší hory Krušných hor. Vpravo od něj je Fichtelberg a v okolí mnoho dalších zajímavých kopečků. Krásný pohled je také dolů na město Annaberg-Buchholz.


Přístupnost rozhledny je odvislá od provozu restaurace, ale vypadá to, že mají otevřeno každý den. Na přesnou otvírací dobu je lépe se informovat na internetu (http://www.berghotel-poehlberg.de/). Vstupné činí 1 Euro a rozhodně se tato investice vyplatí.


Komentáře

Oblíbené příspěvky