Hledat na blogu

Vochlická rozhledna

Vochlická rozhledna u obce Libyně




Mezi obcemi Libyně a Mlýnce, asi 4kilometry severně od Lubence, se nachází kopec Vochlice. A kdo si na něj udělá výlet, nebude litovat. Nachází se tady totiž v nadmořské výšce 435 metrů zajímavá rozhledna. Jedná se o jednu z nejstarších rozhleden postavených kdysi v Čechách a stojící doposud.


Přístup není složitý, vede sem žlutá turistická značka spojující výše uvedené osady. Nejlépe je jít z obce Libyně, jelikož zde si lze půjčit klíče od rozhledny. Cesta není dlouhá, měří necelý kilometr.


Kamenná rozhledna byla na vršku Vochlice vybudována patrně v druhé polovině 19. století. Nejčastěji je uváděn jako rok vzniku 1881. Po druhé světové válce se údržbě nikdo nevěnoval a tak stavba chátrala. V obci Libyně se naštěstí dala dohromady v roce 2007 skupina lidí (především kolem nově založeného "Občanského sdružení na záchranu kostela sv. Jiljí"), kteří se rozhodli značně zchátralou věž opravit. Slavnostní otevření zrekonstruované rozhledny se uskutečnilo 28. srpna 2010.


Celková výška rozhledny je asi cca 15 metrů, přičemž vyhlídková plošina se nachází cca 11metrů nad zemí. Je potřeba na ní vyšlapat 52 schodů.


Otevírací doba je od května do října o víkendech v době od 13,00 až 16,00 hodin. V ostatní dny si lze vyzvednout klíče od rozhledny v obchodě vitrážnické firmy SKLOART v Lubenci, Chýšská 109 (tel: 603818185). http://vitraze.skloart.cz/kostel-sv-jilji


Komentáře

Oblíbené příspěvky