Hledat na blogu

Schillerova rozhledna

Schillerova rozhledna v městě Kryry



Kdo jede o víkendu po silnici z Prahy do Karlových Varů a má chvíli času navíc i chuť něco hezkého vidět, neměl by asi 10 kilometrů před městem Lubenec přehlédnout odbočku doprava, odkazující na město Kryry, do kterého je to šest kilometrů.



V městě samotném to zrovna moc se značením cesty k rozhledně nepřeháněli, ale tato úžasná dominanta se nedá přehlédnout. Já jsem zastavil u kostela Narození Panny Marie na úpatí Kostelního kopce a po pěšině jsem se vydal do kopce. Cestičky se občas rozdvojují, objevují se také nějaké zkratky nebo možná též únikové cesty pro ty, kteří nemají odvahu šlápnout na některou z dřevěných lávek. Ale v tomto případě určitě platí, že všechny cesty vedou k rozhledně. Od kostela vede nahoru také úzká silnice, ale zda tam není zákaz vjezdu, jsem nezkoumal.


Rozhledna byla postavena v nadmořské výšce 383 metrů. Iniciátorem výstavby, která proběhla v letech 1905 - 1906, se stal místní okrašlovací spolek za pomoci spolku místních rodáků žijících ve Vídni. Návrh rozhledny vypracoval známý vídeňský architekt a stavitel Alois Kaiser. Jelikož v roce 1905 uplynulo sto let od úmrtí německého básníka Friedricha Schillera, byl zde umístěn jeho památník a rozhledna dostala po něm své jméno: Schillewarte. Slavnostní otevření se konalo 17. června 1906 a zúčastnilo se ho několik tisíc návštěvníků ze širokého okolí.


Rozhledna má dvě vyhlídkové plošiny. První je dřevěná a obepíná stavbu ve výšce 10 metrů. Druhá vyhlídková plošina ve tvaru písmene "U" se nachází ve výšce 22 metrů. Patrně na třetí plošinu vede železné točité schodiště, které je však uzavřené. Možným důvodem je i to, že část rozhledny je pronajata telekomunikačním firmám. Z pronájmu těchto prostor obecní úřad financuje rekonstrukci rozhledny.


V květnu 2006, v době 100. výročí vzniku rozhledny, provedlo Město Kryry rekonstrukci objektu a Schillerova rozhledna tak získala svoji původní podobu z roku 1906.


Tato úžasná rozhledna je otevřena od května do října v sobotu a neděli v době od 12,00 do 16,00 hodin. Vstupné je lidové a činí 10 Kč. U paní pokladní je možné zakoupit též turistickou známku či drobné suvenýry. Když člověk vystoupá po pěti kamenných a sto dvaceti třech dřevěných schodech, otevře se mu nádherný pohled na Doupovské a Krušné hory i České středohoří.

Komentáře

Oblíbené příspěvky