Hledat na blogu

Židovský hřbitov u obce Hřivčice

Židovský hřbitov u obce Hřivčice


Když jsme jeli východně od města Louny po silnici z obce Vrbno nad Lesy do městyse Peruc, navštívili jsme menší, pro nás do té doby neznámou vesnici Hřivčice. Zde jsme na hlavní silnici spatřili ukazatel "Židovský hřbitov".


Cesta k němu není úplně jednoduchá, ale místní lidé nám ochotně poradili. Až ke hřbitovu lze sice s opatrností přijet autem, ale také si může udělat člověk příjemný (asi 1 km dlouhý) výlet z obce. Hřbitov se nachází jihovýchodně od obce a cesta k němu vede z Hřivčic okolo stávajícího obecního hřbitova a pokračuje pod železničním viaduktem, za kterým je potřeba se dát doprava.


Celkovou plochou je 4.963 m2 se jedná o jeden z největších židovských hřbitovů. Založen byl patrně v první polovině 18. století (některé údaje uvádějí rok 1732) a následně (asi v roce 1837) ještě rozšířen. Rozloha pohřebiště je 3.163 m2 a zde dochováno okolo 300 náhrobků. Některé klasicistní, jiné barokní. Některé ještě leží, jiné už byly vráceny do původní polohy. Nejstarší dochované náhrobky pocházejí z roku 1759. Podle katastru nemovitostí je vlastníkem památky Židovská obec Teplice. Historicky by však měl hřbitov patřit Izraelskému pohřebnímu bratrstvu pro Hříškov a okolí.


Naposledy se zde pohřbívalo ve třicátých letech 20. století. Po roce 1939 se o hřbitov nikdo nestaral a ten postupně zpustl. Ke konci 20. století byl ve velmi špatném stavu, náhrobky pokácené a zarostlé křovím. První pokusy o rekultivaci židovského hřbitova se uskutečnily v roce 2000, ale po čase aktivita ustala a v roce 2008 byl hřbitov opět zarostlý.


Před objektem židovského hřbitova je umístěna informační cedule o jeho historii hřbitova a v obci Hřivčic byly umístěny směrovky informující návštěvníky regionu o existenci této památky.



Další informace o navštíveném místě se lze dočíst na těchto stránkách: http://zidovsky-hrbitov-hrivcice.howto.cz/. Kromě výše uvedeného židovského hřbitova se nachází také přímo v této nenápadné obci, zatím mimo dosah turistických značek, jeden zajímavý kámen (http://www.turistika.cz/mista/kamenny-sloup-v-obci-hrivcice).

Komentáře

Oblíbené příspěvky