Hledat na blogu

Klínovec - nejvyšší vrchol Krušných hor


Klínovec (německy Keilberg), který vyrostl do nadmořské výšky 1.244 metrů, je nejvyšším vrchol Krušných hor. Nachází se poblíž Božího Daru, asi 4 kilometry severovýchodně od Jáchymova v okrese Karlovy Vary. Přibližně dva kilometry severozápadně leží hraniční přechod s Německem. Pod severními svahy hory se rozkládá německé lázeňské město Oberwiesenthal, nad nímž se tyčí masiv hory Fichtelberg, která je pouze o 30 metrů nižší než Klínovec.


V historii byla oblast Klínovce zmiňována pod jmény Bartum, jakož i Bartholomäusberg nebo Sonnenwirbel. V roce 1817 postavilo město Jáchymov na vrcholu vyhlídkovou věž, která bohužel v roce 1868 shořela. Tuto první vyhlídkovou věž navštěvovali často i lázeňští hosté z Karlových Varů, odkud přijížděli kočáry tažené koňmi. V roce 1883 začal krušnohorský spolek z Jáchymova se stavbou kamenné rozhledny. Ta byla v srpnu následujícího roku pod názvem "Kaiser-Franz-Josephs-Turm" slavnostně otevřena. Počet návštěvníků rychle vzrůstal a tak například v roce 1885 vrchol navštívilo 6 000 lidí, z toho však jen 4 623 vystoupilo na věž. Jak popsal jeden ze současníků, důvodem byla především fyzická náročnost výstupu a velmi úzký prostor schodiště. Na vrchol věže vedlo 75 schodů. Kvůli silnému větru panujícímu téměř celoročně byla roku 1888 vrchní plošina rozhledny zastřešena skleněnou konstrukcí. Vstupné v té době bylo 10 krejcarů.


Ve většině průvodců i na internetu se můžeme dočíst, že na vrcholové plošině se v současnosti nachází telekomunikační věž vysoká 80 metrů a uzavřený hotel s 24 metrů vysokou rozhlednou. Hotel i rozhledna jsou nejstaršími a nejvýše položenými budovami v Krušných horách.


To však v současnosti zcela neplatí a to je ten důvod, proč také v tuto dobu doporučuji návštěvu Klínovce. Věž byla již dlouhou dobu ve špatném technickém stavu, a proto bylo rozhodnuto o jejím uzavření. Dlouho se diskutovalo o její opravě, nakonec celý komplex koupila božídarská radnice, ačkoli leží v katastru města Jáchymov.


V současné době je původní věž rozebrána a na jejím místě brzy vyroste replika s některými původními částmi věže, která bude opět přístupná veřejnosti. První návštěvníky by mohla přivítat snad již v zimě příštího roku. Pohled na horu Klínovec bez věže není na žádných pohlednicích, ani jiných vyobrazeních.


Stejné štěstí jako má klínovecká rozhledna, bohužel zatím nebude mít přilehlý hotelu. S jeho opravou radnice zatím nepočítá. Vyšla by totiž na stamiliony.


Na Klínovec je možné se dostat několika způsoby. Autem lze vyjet až na vrchol, dále sem vede z Jáchymova (2 km od města) sedačková lanovka, autobus jede do Božího Daru, na celnici nebo na rozcestí. Pěšky lze doputovat na vrchol nejvyšší hory Krušných hor z různých směrů. Vždy je to však zajímavé stoupání, ale o to víc si člověk lépe vychutná návštěvu tohoto místa.

Komentáře

Oblíbené příspěvky