Hledat na blogu

Kaplička sv. Urbana a rozhledna Dalibor u obce Zaječí


Tato rozhledna se nachází jihozápadně od obce Zaječí (okres Břeclav) na zalesněném kopečku Kalvárie (262 m.n.m.) nad Vinařstvím "U kapličky".


Nejprve zde v roce 2007 "vyrostla" kaplička sv. Urbana a o pět let později (květen 2012) také vyhlídkový objekt. Obě stavby byly realizovány na náklady majitelů vinařství, což si myslím, že je velice dobrý počin. Rozhledna Dalibor je vyzděná z pórobetonu s vnitřním ocelovým schodištěm. Vnější povrchovou úpravu tvoří omítka.


Rozhledna je vysoká 11 metrů a vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 8 metrů. Je však potřeba na něj vystoupat po 30 poměrně strmých ocelových schodech. Po jejich zdolání však čeká na člověka krásný výhled do okolí. Vidět je úžasná silueta masivu Pálavy, okolní vinařské obce, vodní nádrž Nové Mlýny, elektrárna Dukovany a za dobrých rozhledových podmínek údajně i slovenské či rakouské pohoří.


K rozhledně se lze přiblížit autem po odbočce ze silnice Zaječí - Nové Mlýny, po které také vede žlutá turistická značka. Automobil je možné zaparkovat u penzionu U Kapličky, odkud již musí člověk putovat do kopce po svých. Závěrečné stoupání je lepší absolvovat po schodech, které vedou z jižní strany. Celkový výlet, i když jsme se na něj vydali od hlavní silnice, byl příjemnou, asi 500 metrů dlouhou, procházkou. Značení je dobré, zabloudit se nedá. Kromě posledního padesátimetrového úseku lze až k rozhledně přijet i na silničním kole či s kočárkem. Nejbližší železniční stanicí je necelé 4 km vzdálená zastávka Zaječí.


Rozhledna je přístupná celoročně bez placení vstupného. Potřebné informace se může návštěvník dozvědět a občerstvení, nápoje či suvenýry si zakoupit v penzionu "U kapličky". Jestliže se zde chvíli člověk pohybuje, určitě se mu vybaví záběry z filmu Bobule, které tady byly natáčeny.















Komentáře

Oblíbené příspěvky