Hledat na blogu

Rozhledna Slunečná u města Velké Pavlovice


Rozhledna Slunečná se nachází asi jeden kilometr východně od Velkých Pavlovic na menším kopečku v nadmořské výšce 225 metrů. Byla postavena ve vinařská trati Nadzahrady během dvou měsíců na jaře roku 2009 podle projektu architekta Ing. Martina Nováka ve spolupráci s Ing. Antonínem Olšinou.


Rozhledna je součástí menšího turistického areálu, který tvoří kromě ní další dvě stavby stylizované do podoby klasických jihomoravských vinných sklípků. V menší budově lze využít sociální zařízení, druhý objekt nabízí ochutnávku vín, malé občerstvení, razítko a suvenýry. Stavba byla zahájena 9. března 2009 a slavnostní otevření se uskutečnilo 8. května téhož roku.


Rozhledna je vysoká 18,6 metru a na její vyhlídkový ochoz ve výšce 15 metrů (240 m.n.m.) je potřeba vystoupat 75 schodů. Rozhledna má velice zajímavý atypický tvar a její konstrukci tvoří modřínové dřevo v kombinaci s ocelí, podezdívka byla vyzděna z kamenů bílého vápence. Každého již zdáli zaujme nezvyklé vychýlení konstrukce rozhledny i její vyhlídkové plošiny směrem k Velkým Pavlovicím.


Stavba rozhledny byla realizována v rámci Programu příhraniční spolupráce Slovenská republika - Česká republika s názvem "Rozhlédni se a poznávej".


Až k rozhledně lze zajet autem, což jsem já neučinil, a také to nepovažuji za nejideálnější. Ze silnice spojující vinařské obce Velké Pavlovice a Bořetice je dobře značená odbočka. Okolo rozhledny vede cykloturistická stezka Modré hory.
Z rozhledny je krásný kruhový výhled. Vidět je úžasná silueta masivu Pálavy, okolní vinařské obce, Lednicko-valtický areál nebo v dáli Brno (slyšel jsem, že snad i Vídeň za dobrých pozorovacích podmínek). Na vyhlídkové plošině jsou ukazatele, které pomohou člověku se orientovat v okolí a poskytnou mu informace o tom, co vidí.


Rozhledna je otevřena bez omezení a neplatí se vstupné. Možnost návštěvy občerstvení je závislá na počasí. Běžná otevírací doba by měla být od 10:00 do 19:00 hodin. Potřebné a zajímavé informace se lze dozvědět v turistickém informačním centru ve Velkých Pavlovicích: (http://www.velke-pavlovice.cz/article.asp?nArticleID=33&nDepartmentID=52&nLanguageID=1).






Komentáře

Oblíbené příspěvky