Hledat na blogu

Obec Pohled a socha sv. Jana Nepomuckého


Obec Pohled se rozkládá na obou březích řeky Sázavy a leží asi čtyři kilometry východně od Havlíčkova Brodu. Obec se skládá ze dvou části - Pohled s osadou Rouštany a ves Simtany včetně samot u Svaté Anny. Vesnice leží u silnice č. 19 (Havlíčkův Brod - Přibyslav) a obcí prochází červená turistická značka. Zaparkovat auto zde není problém. Kdo nezvolí automobil, může přijet autobusem nebo vlakem.



Také v obci Pohled se uprostřed návsi jedna socha sv. Jana Nepomuckého nachází. Tato plastika oblíbeného světce, patrona při povodních a živelných pohromách vysoká asi 180 cm byla vytvořena neznámým autorem v roce 1711. Jedná se tudíž o starší umělecké dílo, které bylo vytvořeno ještě před světcovým blahořečením (beatifikací) v roce 1721 i svatořečením (kanonizací) v roce 1729.


O době vzniku sochy informují nápisy tvořené římskými a arabskými číslicemi na pískovcovém soklu. Součástí nápisu je také jméno abatyše pohledského kláštera v podobě monogramu CM†AF ("Candita Marešová, abatyše Frantálská"). Předpokládá se však, že se jedná o nápis mladší než je samotná socha, neboť tento není rytý, jako tomu je u ostatních liter, ale pouze škrabaný a namalovaný. Poslední součástí nápisu na rytém zrcadle soklu jsou písmena F.S.N.AR. O jejich významu (autor, mecenáš) se však zatím jenom odborníci dohadují. Socha Jana Nepomuckého nestojí přímo na zmíněném soklu, nýbrž ještě na jednom soklu připomínajícím obláček, který je doplněn pěti hvězdami.


Různá ztvárnění Jana Nepomuckého většinou vycházejí z návrhu Matthia se Rauchmillera, podle kterého vytvořil známou sochu roku 1683 na pražském Kamenném mostě Jan Brokoff. Sv. Jan Nepomucký v obci Pohled je ztvárněn jako kněz v kanovnickém rouchu s biretem na hlavě a v náručí s krucifixem. Nad hlavou má pět hvězd, které připomínají legendu, podle níž našli rybáři mrtvé tělo ve Vltavě právě podle pěti hvězd zářících nad tímto místem. Hvězdy symbolizují i pět ran Kristových a pět liter slova TACUI (mlčel jsem). Sv. Jan Nepomucký je vedle Panny Marie jediným světcem, jehož svatost je naznačena hvězdami.


Komentáře

Oblíbené příspěvky