Hledat na blogu

Unikátní rozhledna Bohdanka u obce Bohdaneč


Rozhledna Bohdanka se nachází na Kutnohorsku, asi jeden kilometr severovýchodně od obce Bohdaneč, na menším kopečku v nadmořské výšce 498 metrů.


Originální rozhledna byla vybudována v rámci projektu "Rozhlédni se okolo Bohdanče" spolu s dvěma naučnými stezkami. Slavnostním okamžikem nastal 14. května 2011, kdy byla za velké slávy rozhledna otevřena.


Unikátní rozhledna se základnou 8 metrů byla zhotovena z kulatiny, která drží pohormadě pomocí ocelových spojů. Tento druh stavby nemá svojí výškou 52 metrů obdoby nejen v Česku, ale i v Evropě. Návrh společně vypracovali lidé z ČVUT Praha a VUT Brno. Opět důkaz, že jsou u nás stále šikovné a chytré hlavičky a ručičky.


Za úžasnými rozhledy je ale potřeba vystoupat 216 schodů. Musím říct, že se to nechá šlapat. Ale stojí to za to. Za dobrého počasí jsou z výšky 42 metrů vidět Krkonoše, hora Říp, jižní Čechy či v bližším okolí zvlněná krajina Posázaví.
Vstup je zpoplatněn (základní vstupné 40,- Kč, snížené 25,- Kč) a otevřeno mají od dubna do října (listopad na objednání). Na přesné informace je vhodné se podívat na stránky obce: http://www.obecbohdanec.cz. Pokladna pod rozhlednou slouží též jako kiosek s občerstvením, zmrzlinou a samozřejmě pamětním razítkem.


K rozhledně vede z obce zeleně značená turistická cesta. Autem lze přijet na parkoviště nedaleko rozhledny. Autobus zastavuje ve vsi, vlak je ale o kousek dál, až ve Zbraslavicích.


Pod rozhlednou je umístěna od roku 2007 (byla tam tedy již dříve než vyhlídková stavba) zajímavá socha Zvěstování Panny Marie. Návrh této netradičně pojaté sochy vytvořil pražský sochař Pavel Pulkrábek. Vysvěcení se ujal královéhradecký pomocný světící biskup mons. Josef Kajnek.






Komentáře

Oblíbené příspěvky