Hledat na blogu

Kroměříž a židovské hřbitovy

Zajímavé město Kroměříže neboli Hanácké Athény se pyšní především Arcibiskupským zámkem s Podzámeckou a Květnou zahradou, které byly roku 1998 zapsány na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Samozřejmě jsem i já navštívil ty nej... památky a místa, ale vydal jsem se též hledat místní židovský hřbitov. A nebylo to vůbec jednoduché. Na území města se totiž během uplynulé doby nacházela tři židovská pohřebiště.


První židovský hřbitov, o němž se dochovalo minimum údajů, se nacházel v místě dnešního Komenského náměstí. Pohřbívalo se na něm v období třicetileté války a patrně až do poloviny 19. století. Druhý židovský hřbitov byl založený v roce 1715 na rohu ulic Březinova a Nábělkova. V roce 1882 sem byly přeneseny ostatky z prvního, zrušeného židovského hřbitova. Během druhé světové války byl hřbitov nacisty zničen a následně došlo k jeho úplné likvidaci. V letech 1964 až 1965 byla na tomto pozemku postavena policejní stanice.


V pořadí již třetí židovský hřbitov na území Kroměříže byl založen v roce 1924. Nachází se na Velehradské ulici a leží v jižní části areálu městského hřbitova v blízkosti obřadní síně. Také tento hřbitov nacisté neušetřili. A tak tu dodnes zůstalo pouze pět náhrobních kamenů. V roce 1962 zde byl odhalen pomník 300 obětem holocaustu z Kroměříže a okolí. Roku 1997 byly na hřbitov přeneseny některé kosterní pozůstatky z druhého židovského hřbitova.



Komentáře

Oblíbené příspěvky