Hledat na blogu

Sv. Jan Nepomucký u kostela sv. Jana Křtitele v Kroměříži

Jedním ze zajímavých náměstí ve městě Kroměříž je Masarykovo náměstí, které obklopuje několik krásných budov. Dominantou je ale zcela určitě barokní kostel sv. Jana Křtitele s výraznou kopulí. Postaven byl v letech 1737 až 1768 jako součást koleje piaristického řádu na místě zbořeného románského kostela a komendy johanitů podle plánů biskupského architekta Ignác Josef Cyrani z Bolleshausu, který se však dokončení stavby a vysvěcení kostela v roce 1768 nedožil (+1758).


Již před rokem 1988 byl tento kostel zapsán do Ústředního seznamu nemovitých kulturních památek ČR. A s ním se také v seznamu ocitla socha sv. Jana Nepomuckého, která stojí u boční zdi kostela, vlevo od vchodu do jednoho z nejkrásnějších chrámů 18. století na Moravě.


Svatý Jan Nepomucký je zde zobrazen, jak to bývá i v ostatních případech. Oděn je v kanovnickém rouchu s biretem na hlavě. V náručí má krucifix, nejvýraznější symbol křesťanství. To, podle čeho lze sochu Jana Nepomuckého rozpoznat na první pohled, je pět hvězd okolo jeho hlavy. Mají připomínat legendu, podle níž našli rybáři ve Vltavě jeho mrtvé tělo. Hvězdy symbolizují i pět ran Kristových či pět písmen slova TACUI (mlčel jsem), které společně s prstem před ústy připomíná zachování zpovědního tajemství. Vedle Panny Marie je sv. Jan Nepomucký jediným světcem, u kterého je svatost označena hvězdami.


Socha Jana Nepomuckého je postavena na podstavci, který je částečně dutý a otvor uzavírají zdobená kovová dvířka. Hranolový podstavec s rozšířenou vrchní hlavou se směrem dolů rozšiřuje a nabývá na zdobnosti a mohutnosti.



Komentáře

Oblíbené příspěvky