Hledat na blogu

Aš – Smírčí kříže u obce Hazlov

Obec Hazlov se rozprostírá v Karlovarském kraji, přibližně na polovině cesty mezi městy Cheb a Aš. Většina lidí tudy projede po silnici č. 64 a nezastaví. A to je škoda, jelikož v okolí se nachází krásná příroda i zajímavé památky.


Například na jižním okraji obce se nalézá při staré cestě na hrad Ostroh seskupení tří smírčích křížů. Jsou na levé straně, nedaleko od místa, kde lze zaparkovat automobil.


První má v centrálním registru číslo 0023 a jeho rozměry jsou: výška 89 cm, šířka 88 cm atloušťka 19 cm. Je to silný kamenný kříž, jehož tělo se směrem dolů klínovitě rozšiřuje. Dříve stával u cesty k nedaleké Goethově skalce, kde ho nalezly vyvrácený a poničený.


Druhý má v centrálním registru číslo 0026 a jeho rozměry jsou: výška 92 cm, šířka 55 cm atloušťka 21 cm. Je to mírně dozadu nachýlený žulový kříž, jehož rameny jsou zkrácena.


Třetí má v centrálním registru číslo 0027 a jeho rozměry jsou: výška 78 cm, šířka 106 cm atloušťka 15 cm. Je to nepravidelný kamenný kříž, který má na čelní straně obrys krátkého silného meče a klínu (nebo nějaký jiný trojúhelníkový předmět). Ke kříži se váže nepodložená pověst o smrti Lorence Niklase, kterého na tomto místě roku 1387 zavraždil Poscher z Kozlova.


Komentáře

Oblíbené příspěvky