Hledat na blogu

Rozhledna Stráž u Aše

V nejzápadnějším výběžku České republiky, asi 5 km východně od města Aš, se u obce Horní Paseky nachází v nadmořské výšce 716 metrů rozhledna Stráž u Aše.


Jedná se o bývalou vojenskou strážní věž - hlásku, pravděpodobně ze 70. let minulého století. A tomu také odpovídá její technický stav. Jedenáctimetrová železná rozhledna je značně zkorodovaná, a jestli se s ní brzy nic neudělá, tak bude o jednu rozhlednu v Česku méně.


Celková výška rozhledny je 11 metrů a vyhlídková plošina se nachází ve výšce cca 5 metrů. Vede k ní 20 schodů, spíše žebříkových špriclí. Část konstrukce této plošiny má silně zkorodovanou nosnou část a prohýbá se!!! Celkově musí být člověk velmi opatrný.


Vstup na rozhlednu je logicky volný, bez placení vstupného. Ale člověk musí dát velký pozor, aby návštěvu rozhledny nezaplatit vlastním životem. Kromě zmíněného technického stavu je tady ještě jedna důležitá skutečnost. Kopeček s rozhlednou se nachází na soukromém nebo pronajatém pozemku - pastvině obehnané elektrickým ohradníkem. Upozornění u cesty vedoucí do prostoru říká, že se tam kromě kraviček nachází i býk. V době mé návštěvy stádo odpočívalo na druhé straně kopce a o mou osobu nejevilo zájem.


Okolí není zalesněno a tak je z otevřeného ochozu rozhledny krásný kruhový rozhled na nejzápadnější kout Česka. Lze spatřit nedalekou rozhlednu Háj u Aše či zajímavé panorama Krušných hor. Samozřejmě je vidět také do Německa, jelikož hranice se nachází nedaleko.


Cesta k rozhledně není složitá. Z Aše je potřeba se vydat směr obec Vernéřov a dále Horní Paseky. Na okraji této vsi je možné u zákazu vjezdu zaparkovat automobil a pokračovat po značně rozbité kamenité bývalé asfaltové komunikaci (žlutá turistická značka). Asi po 500 metrech je odbočka doleva. Rozhlednu lze již od Horních Pasek zahlédnout, ale jistým vodítkem je pět vysokých větrníků.


Závěr cesty je po písčito-kamenité cestě do mírného kopce. Po necelých 500 metrech vede přes cestu elektrický ohradník. Odtud jsem zvolil přímou cestu šikmo vzhůru na vrchol kopce.




Komentáře

Oblíbené příspěvky