Hledat na blogu

Vizovice a socha Jana Nepomuckého

Ve Vizovicích se nachází barokní socha u kostela sv. Vavřince. Roku 1730 ji zde nechal postavit měšťan František Josef Hala. Skulptura světce byla obnovena roku 1899 a zasloužil se o to Jan Halla, pokladník záložny.


Také v tomto případě je zobrazení svatého Jana Nepomuckého obdobné. Rozeznatelné jsou jednotlivé části kanovnického roucha - kapuce, almuce, rocheta a klerika. Kněz je vyobrazen s biretem na hlavě a v náručí má krucifix, nejvýraznější symbol křesťanství.


To, podle čeho lze sochu Jana Nepomuckého rozpoznat na první pohled, je pět hvězd okolo jeho hlavy. Mají připomínat legendu, podle níž našli rybáři ve Vltavě jeho mrtvé tělo. Hvězdy symbolizují i pět ran Kristových či pět písmen slova TACUI (mlčel jsem), které společně s prstem před ústy připomíná zachování zpovědního tajemství. Vedle Panny Marie je sv. Jan Nepomucký jediným světcem, u kterého je svatost označena hvězdami.


Socha Jana Nepomuckého je vždy postavena na podstavci, který má pod sebou ještě jeden stupeň a nějaký základ porostlý mechem. Podstavec zdobí český nápis identifikující toho, kdo se zasloužil o stavbu a obnovu sochy.


Komentáře

Oblíbené příspěvky