Hledat na blogu

Polná – děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie s vyhlídkou

Ve starobylé Polné, v srdci Vysočiny, lze objevit mnoho cenných historických památek. A tak se není, co divit, že v rámci Mezinárodního dne památek byla Polná vyhlášena "Historickým městem roku 2006".


Západní části Husova náměstí dominuje velký děkanský chrám Nanebevzetí Panny Marie. Postaven byl majitelem zdejšího panství Leopoldem z Dietrichštejna v letech 1700 - 1707 na místě původního gotického menšího kostela Matky Boží ze 13. století, jehož krypty se nacházejí pod dnešním svatostánkem. Autorem návrhu stavby v barokním slohu je patrně benátský mnich a mistr Domenica de Angeli. Kostel byl vysvěcen strahovským opatem Vítem ve dnech 7. - 13. září 1707.
Kdyby následující rok zmíněný majitel panství a hlavní donátor kostela nezemřel, mohla tato monumentální stavba ještě vyrůst do větší krásy i rozměrů.


Úchvatná trojlodní bazilika je sice zajímavá zvenčí, ale ve svém interiéru se pyšní na stěnách, valené klenbě i stropech bohatou freskovou a štukovou výzdobou s mariánskou tématikou, na které se převážně podíleli italští umělci, například malíř Luca Antonio Colomba či štukatér Giacomo Antonio Corbellini. Některými odborníky je kostel řazen mezi nejnádherněji vyzdobené církevní stavby v České republice.


Chrám má hlavní oltář a osm menších oltářů v kaplích v postranních lodích i barokní varhany z roku 1708 od Jana Davida Siebera, které se řadí mezi největší zachovalé barokní nástroje u nás. V kostele jsou uchovány vzácné relikvie - ostatky sv. Liguriáše. Římskokatolický kostel byl v září roku 2008 prohlášen národní kulturní památkou. Jedná se také o největší kostel v Polné.
Trojlodní renesanční chrám, který některými svými prvky již přechází do baroka, je 63,5 metrů dlouhý a 26,5 metrů široký. Součástí stavby je 63,5 metrů vysoká kostelní věž, odkud je krásný kruhový výhled po okolí i na vlastní město. Stávající věž pochází ale z roku 1894 podle návrhu Františka Schmoranze, jelikož původní neodolala požáru v roce 1863. Před hlavním průčelím kostela bylo zbudováno schodiště s kašnou a sochami sv. Pavla a sv. Petra.


Je dobré se podívat na internet ohledně možnosti návštěvy: http://www.farnostpolna.cz/kontakt/os-1002/p1=1134. Důležité je to, že přímo v kostele se nachází informační centrum a především ochotná dáma, která toho ví podstatně více, než jsem já napsal.



Komentáře

Oblíbené příspěvky