Hledat na blogu

Jan (Johánek) z Pomuka - sv. Jan Nepomucký a jeho socha v městečku Osek

V Oseku u Duchcova lze objevit barokní sochu sv. Jana Nepomuckého na měšťanském domě, která se nachází na náměstí Klášterním č. 202. Většina lidí si jí ani nevšimne, i když se jedná o centrum, ale návštěvníci jsou plni dojmů z prohlídky zdejšího kláštera.


Vlastní socha je sice "opřena" o fasádu domu, ale pod ní se nachází vysoký tvarovaný a zdobený podstavec s nápisy. Sv. Jan Nepomucký je zobrazen jako v obdobných případech. Rozeznatelné jsou jednotlivé části kanovnického roucha - biret na hlavě, kapuce, almuce, rocheta a klerika. V náručí má krucifix, nejvýraznější symbol křesťanství a také palmu, která symbolizuje vítězství.


To, podle čeho lze sochu Jana Nepomuckého rozpoznat na první pohled, je pět hvězd okolo jeho hlavy, které jsou ale v tomto případě umístěné pod ním, na vrchní části podstavce. Mají připomínat legendu, podle níž našli rybáři ve Vltavě jeho mrtvé tělo. Hvězdy symbolizují i pět ran Kristových či pět písmen slova TACUI (mlčel jsem), které společně s prstem před ústy připomíná zachování zpovědního tajemství. Vedle Panny Marie je sv. Jan Nepomucký jediným světcem, u kterého je svatost označena hvězdami.




Komentáře

Oblíbené příspěvky