Hledat na blogu

Krušné hory – Macecha (1.113 m.n.m.)

Když jsem navštívil další z krušnohorských tisícovek, která se jmenuje Macecha, netušil jsem, že stojím současně také na nejvyšším vrcholu Ústeckého kraje. Kopeček se nachází asi jeden a půl kilometru jižně od obce Háj, nedaleko od nejvyššího místa Krušných hor, Klínovce (1.244 m.n.m.), na jehož jihovýchodním svahu se nachází nejvyšší bod Ústeckého kraje (1225 m n. m.).


Tato plochá hora je skoro celá zalesněná, převážně smrkovým lesem a díky tomu je skoro celá bez výhledu. Něco málo je vidět z luk na jižním svahu a nebo na východní straně, kde je nižší les, ale také to není žádná sláva.


Při pohledu z dálky není jednoduché Macechu odhalit, i když kdysi vyrostla do nadmořské výšky 1.113 metrů. Jedná se totiž o plochý nevýrazný vrchol, který je součástí hřbetu Klínovce, od něhož je oddělen mělkým sedlem.


Původní německý název vrcholu zněl Stiefmütterberg, z něhož také vychází dnešní jméno tohoto kopce. V mezidobí se také vrchol označoval Malý Klínovec, ale to si já nepamatuji. Možná jsem se tam kdysi objevil, jelikož na severozápadním svahu je lyžařský vlek od chaty. Ale většina lidí využívala dříve vleky (dnes také sedačkovou lanovku) na Klínovec.


Na vrchol Macechy nevede sice žádná značená cesta, ale přístup je tam celkem dobrý. Když se chce člověk přiblížit autem, je potřeba jet od Božího Daru přes Klínovec směrem k Měděnci. Silnice č. 223 kopec Macecha obchází ze severu. Zastavit je možno u turistického rozcestníku "Pastviště", kde je odbočka na lesní cestu.


Lesní cesta se brzy rozdvojuje, potřeba je zvolit tu pravou, do kopce. Po chvíli je další rozcestí, tentokrát je správná volba rovně, opět do mírného kopce. Celkově asi po jednom kilometru se poutník nachází na vrcholové plošině. Je tudíž jasné, že by bylo vhodné zastavit, pořádně se rozhlédnout a hledat nejvyšší bod. A to není vůbec jednoduché. Naštěstí se geodetický bod nenachází v hustém roští nebo borůvčí a tudíž se při trošce štěstí zadaří.

Komentáře

Oblíbené příspěvky