Hledat na blogu

Dálniční most přes řeku Ohře na komunikaci I/6 mezi Karlovými Vary a Sokolovem


Tento zajímavý silniční most přes Ohři byl vybudován na komunikaci I/6 mezi Karlovými Vary a Sokolovem. Stavba vznikala v letech 1970-1975 a v Československu to byl ojedinělý unikát. Od druhé světové války totiž tak velký český obloukový most postaven nebyl. Do 90. let 20. století to byl také poslední most svého druhu postaveným na území České republiky.


Při svém vzniku dostal most jméno 30. výročí osvobození, ale většinou se mu říkalo Loketský most. Celková délka mostu činí 296,3 metru, šířka 13 metrů, maximální výška nade dnem údolí řeky je 55 metrů a železobetonový mostní oblouk má rozpětí 126 metrů.


Jeho statický systém je tvořen pružně vetknutým obloukem a mostovka sestávala z prostých nosníků. Původní most byl na přelomu let 2010-11 rekonstruován a rozšířen v rámci přebudování silnice na komunikaci dálničního typu. Nejprve se uvažovalo o postavení druhého mostu, ale s tím nesouhlasili ochránci přírody. Proto byla odstraněna z mostu stará betonová mostovka a nahrazena novou, širší, ocelovou, která je lehčí a tudíž jí oblouk unese.


Tato stavba lákala v minulosti sebevrahy, skokany bungee jumpingu i zvědavé turisty. Pod vysoko klenutým obloukem mostu vede podél levého břehu Ohře cyklostezka příjemným a hlubokým kaňonem řeky. A právě z těchto míst jsou opravdu zajímavé pohledy na zmíněný most.






Komentáře

Oblíbené příspěvky