Hledat na blogu

Tři smírčí kříže na okraji města Loket


V okolí města Loket se nachází několik smírčích křížů, jednotlivých i ve skupinách. Nejsnadněji dostupné jsou u silnice č. 209 vedoucí z Lokte do Nového Sedla, která se na tomto severozápadním okraji města Loket ještě stále jmenuje Nádražní. Poté, co člověk v prudkém stoupání mine místní hřbitov, se napravo před prvním domkem objeví tři zajímavé kříže. Zastavit autem lze o kousek dál, kde je komunikace širší nebo naproti v ulici zvané Finské domky. A pěšky se opatrně vrátit podél silnice. Přímo před smírčími kříži je lávka a pěšina k nim.


První kříž z levé strany (pohled od silnice) má přibližně tyto rozměry: výška 109 cm, šířka 99 cm a tloušťka 19 cm. V centrálním registru byl zapsán pod číslem 0138. Jedná se o žulový kříž se zaoblenými rameny. Na přední straně má celkem nezřetelný vryp kopí, vzadu je vyryt jednoduchý křížek.


Prostřední kříž je nižší a užší. Jeho rozměry jsou přibližně tyto: výška 101 cm, šířka 95 cm a tloušťka 15 cm. V centrálním registru je zapsán pod číslem 0757. Jedná se o kamenný kříž pravidelného tvaru, který má na odvrácené straně vytesán kříž.


Třetí kříž je celkově nejmenší. Jeho přibližné rozměry jsou tyto: výška 88 cm, šířka 64 cm a tloušťka 20 cm. V centrálním registru je zapsán pod číslem 0758. Tento kamenný kříž je jako jediný výrazněji poškozen, má zčásti uražené levé rameno.
Jaká pověst se vztahuje k těmto křížům, jsem se zatím nedopátral. Ale když se tak člověk na ně dívá, tak si myslím, že nejsou důležité teorie o jejich vzniku. Při pohledu na ně a většinou kouzelnou okolní krajinu, si může každý případně nějakou legendu zkusit vytvořit.



Komentáře

Oblíbené příspěvky