Hledat na blogu

Loket – sochy sv. Jan Nepomuckého


Ve městě Loket v Karlovarském kraji jsem objevil dvě sochy. První stojí na severozápadním okraji města v místě, kde se nachází první místní most přes řeku Ohře. Název mostu jsem neobjevil, ale vede po něm ulice Lužná. Většina lidí i cyklistů na pravém břehu řeky Ohře odbočí do Sportovní ulice. Někdo za účelem obyčejné procházky, jiný třeba s dětmi do zdejšího zajímavého areálu, k přístavišti nebo za kulturou do přírodního amfiteátru. Ale tak daleko ve svém vyprávění nechci jít.


Na konci mostu, na křižovatce ulic Lužná a Sportovní, v nadmořské výšce 395 metrů kdysi postavili sochu sv. Jana Nepomuckého. Socha byla zapsána do seznamu památek 3. 5. 1958 pod číslem 28144/4-687.


Druhá socha se nacházela (a brzy určitě zase bude nacházet) na levém břehu řeky Ohře, na konci Zahradní ulice, na terase u torza původního mostu, které tvoří zbytky hranolových pilířů z kamenných kvádrů.


Na konci letních prázdnin v roce 2010 došlo překvapivě ke zřícení části opěrné zdi u sochy Jana Nepomuckého. Někteří to sváděli na vandaly, jiní to přisuzovali vydatným dešťům. Nakonec se ukázalo, že příčinou byl chátrající stav místa, přičemž svůj díl měla také příroda. Vedení města Lokte deponovalo sochu do bezpečí a následně se započalo s opravami. Do seznamu památek byla zapsána 3. 5. 1958 pod číslem 36661/4-688.



Komentáře

Oblíbené příspěvky