Hledat na blogu

Město Vlašim a socha sv. Jana Nepomuckého


Vlašim je město v okrese Benešov, ve Středočeském kraji, asi 20 km jihovýchodně od Benešova a 40 km severně od Tábora. Žije zde necelých 12 tisíc obyvatel. Kromě zámku a úžasného zámeckého parku se zde také nachází římskokatolický kostel sv. Jiljí a v jeho těsné blízkosti socha sv. Jana Nepomuckého. Socha stojí na u zdi, v uličce vedoucí okolo fary k zámku či na Husovo náměstí.


U sochy je informační cedulka s tímto nápisem:
Socha byla postavena roku 1723 na západní straně děkanství, před bývalou školou hraběnkou Františkou Antonií Weiszenwolfu, rozenou hraběnkou z Lamberka.
Autor neznámý. R. 1823 byla socha kvůli stavbě nové silnice přemístěna na jižní stranu děkanství. Za komunistů byla dána do rohu děkanské zahrady před kostel sv. Jiljí.
Na soklu je rytý nápis Honori Divo Nepomuceno ex pietate Eróta.
(Postavena ze zbožnosti k cti sv. Nepomuckého)
O něco výše, na spodní části dříku:
F : A : G : V : W : W : G : G : V : L Anno 1723
(Franziska Antonia Gräfin von Weiszenwolf úboren Gräfin von Lamberk)
Nad nápisem je znak patřící ve shodě s nápisem hraběnce z Weiszenwolfu.
Socha je kulturní památkou České republiky.

Město Vlašim


Socha představuje Jana z Pomuku, který drží v pravé ruce kříž s ukřižovaným Kristem a v levé ruce má sejmutý biret. Obličej má odvrácen směrem ke kříži a nad jeho hlavou je umístěno pět hvězd. Socha je umístěna na tvarovaném podstavci.


Když přijede člověk do Vlašimi autem, tak není problém ve městě zaparkovat. Kdo nevlastní tento dopravní prostředek, může sem přicestovat vlakem nebo autobusem.


Komentáře

Oblíbené příspěvky