Hledat na blogu

Socha sv. Jana Nepomuckého v obci Krchleby (Křečovice)


Krchleby je menší vesnice v okrese Benešov. Jedná se o část obce Křečovice, od které leží asi dva kilometry na severozápad. Žije zde okolo 60 obyvatel.


Svatý Jan Nepomucký nebo též Jan (Johánek) z Pomuka (dnes Nepomuk) byl generální vikář pražského arcibiskupa, mučedník katolické církve a také jeden z českých zemských patronů. Datum narození není přesně znám, někdy okolo roku 1340. Asi nejdůležitější etapa jeho života začala v roce 1389, kdy byl jmenován generálním vikářem pražského arcibiskupa. Tento úřad díky svým pravomocím hrál podstatnou roli ve správě arcibiskupství a v neklidné době konce 14. století také ve sporu mezi arcibiskupem a králem. Kvůli velkému západnímu schizmatu vzniklo nepřátelství mezi českým králem Václavem IV. a arcibiskupem Jenem z Jenštejna, které se také týkalo jmenování biskupů a dalších představitelů vysokých církevních úřadů. Osudný den nastal 20. března 1393, kdy se král Václav IV. setkal s Janem z Jenštejna. Po krátké hádce byli zajati čtyři muže z arcibiskupova doprovodu, mezi nimiž byl i Jan z Pomuka. Nejprve byli vyslýcháni a poté mučeni. Jan během tohoto mučení zemřel, zbývající tři přežili a byli propuštěni. Okolo deváté hodiny večerní bylo Janovo tělo svrženo z Karlova mostu do Vltavy. Původně se předpokládalo, že zemřel utonutím, ale následná objevená poranění hlavy vedou k domněnce, že zemřel ještě před vhozením do řeky. O necelý měsíc později (17. dubna) našli rybáři Janovo tělo na pravém břehu Vltavy. Pohřbu se dočkal až patrně v roce 1416, ale zato na významném místě, v katedrále sv. Víta.


Osudy Jana z Pomuku však jeho smrtí neskončily. Politickou vraždu střídá zázrak. Začíná se šířit legenda o jeho životě a především mučednické smrti. Objevuje se také domněnka, že Jan byl vyslýchán a zabit kvůli zpovědnímu tajemství, které se mělo týkat královny. Proč tedy neuznávat slušného člověka, kterého zabila mocenská svévole.


Kaplička nebo kostel se nedá na mostě postavit a tak se zde začaly stavět sochy. Kdy byla postavena v Čechách první socha Jana Nepomuckého, nevím, ale místo bylo vždy podobné, u řeky, říčky, potoka a u mostu nebo lávky přes ně. Most jako místo smrti Jana z Pomuku se začínal stávat poutním místem a pojmem pro poutníky.


Socha, která se nachází v obci Krchleby, představuje Jana z Pomuku s biretem na hlavě, který drží v levé ruce kříž s ukřižovaným Kristem. Nad hlavou má umístěno pět hvězd. Socha je postavena na hranolovém podstavci s rozšířenou vrchní hlavou, na které je pověšena lampička. Podstavec, který má pod sebou ještě dva stupně, zdobí latinský nápis. Ten jsem zatím nerozluštil.

Sochu člověk nepřehlédne, jelikož je umístěna u hlavní silnice, naproti bývalému zámku. Když přijede člověk do obce autem, tak není problém zaparkovat. Kdo nevlastní tento dopravní prostředek, může sem přicestovat autobusem. Nejbližší vlak zastavuje patrně v Sedlčanech. Do Krchleb nevede také žádná turistická značená cesta.

Komentáře

Oblíbené příspěvky