Hledat na blogu

Rozhledna Radost u obce Dobříč

Na severním Plzeňsku, mezi obcemi Dobříč a Jarov, stojí v nadmořské výšce 422 metrů dřevěná rozhledna jménem Radost. Blíže to má k prvně jmenované obci, ale nachází se v katastru Jarova. Jedná se sice o soukromou rozhlednu, ale zpřístupněnou široké veřejnosti.


Postavena byla na kraji lesa na soukromém pozemku u obce Dobříč, kde ji nechal vybudovat místní občan, pan Růžek. Stavba začala vznikat na podzim roku 2012 podle projektu Ing. Jana Valka (rozhodnutí o umístění stavby vydal stavební úřad při MěÚ Plasy v červnu 2012). Dokončena byla v srpnu následujícího roku. Zasloužili se o to kromě již zmíněného Václava Růžka také Zdeňka Šimandlová a Jaromír Jelínek.


Rozhledna stojící na mírném návrší připomíná z dálky luxusnější myslivecký posed. Má velmi atypickou konstrukci, především, co se týká výstupu na ní. Pro tento účel slouží jedenáctimetrové přímě schodiště. Celková výška stavby je 9,2 metrů.


Na svět pod sebou i okolo sebe se lze dívat ze sedmimetrové výšky. Půlkruhový výhled umožňuje spatřit například Radeč, Radyni či dokonce Šumavu. Vstup nahoru, kde je pamětní kniha i razítko, není časově omezen a neplatí se vstupné.


Nejblíže je tato rozhledna přístupná ze silnice Jarov - Obora, když se zastaví u hřbitova a naproti se těsně po začátku lesa vydá člověk po kamenité cestě. Zhruba po 300 metrech přijde k rozhledně. Z druhé strany, z obce Dobříč, je potřeba vyjít uprostřed vsi do celkem prudkého kopce mezi domky. Za posledním stavením následuje zatravněná polní cesta, která končí u rozhledny.


Nejbližší autobusová zastávka je Dobříč - u školy. Vlak bude patrně nejblíže v Kaznějově nebo na zastávce před ním.


Komentáře

Oblíbené příspěvky