Hledat na blogu

Kutná Hora – Sedlec a sousoší sv. Jana Nepomuckého



V Kutné Hoře - Sedlci většinou lidé navštíví Kapli Všech svatých s kostnicí a pokračují do centra města za dalšími památkami. Ale zajímavé je také sousoší u ohradní zdi zmíněného kostela v Zámecké ulici.


Jedná se o barokní památku z 18. století, jejímž autorem je Matěj Václav Jäckel. Na vrchol obelisku umístil sochu sv. Jana Nepomuckého. Světec je zde ztvárněn v kanovnickém rouchu, v rukou drží krucifix a kolem hlavy má svoji typickou svatozář s pěti hvězdami, ale v trochu zdobnějším provedení.


O kousek níž jsou umístěny postavičky čtyř andílků, kteří mají v rukou atributy. Okolo nich jsou také hlavičky andílků (putti) a obláčky. Socha Jana z Pomuku je postavena na vyšším hranolovém podstavci, který je zajímavě tvarovaný.


Ve spodní části podstavce jsou na třech jeho stěnách figurální reliéfy a sochy z 19. století. Jednak je zde sv. Jan Sarkander, světec uznávaný především na Moravě, kde je trochu přirovnáván k "českému" Janu Nepomuckému. Alespoň tak jsem si to při jedné návštěvě Holešova, kde tento světec působil, vyslechl. Jan Sarkander je na reliéfu zobrazen v bederní roušce, kterak je napínán na svislé mučidlo s rukama spoutanýma provazem nad hlavou. Spolu s ním je tam postava jeho kata.


Další figurální reliéf představuje sv. Judu Tadeáše, jednoho z dvanácti apoštolů Ježíše Krista i autora posledního Novozákonního listu. Je tady vyobrazen s knihou u levého boku a s kyjem opřeným o zídku v pravé ruce.


Třetí postavou na figurálním reliéfu je sv. Dismas, oděný v bederní roušku, rukama přidržuje kříž.

Podstavec s reliéfy se dole rozšiřuje a plynule přechází v kamennou desku složenou ze třech stupňů. Okolo celého sousoší je po obvodě balustráda.


V rozích spodní desky stojí sochy světců. Jako první si člověk určitě všimne hlavního patrona českého národa a symbolu české státnosti, sv. Václava. Zobrazen je ve zbroji a knížecí čepici. V pravé ruce drží praporec a v levé má štít.


Další socha představuje sv. Floriána, jednoho ze Čtrnácti Svatých pomocníků. Je zobrazen jako římský voják s přilbou na hlavě. V pravé ruce drží vědro, ze kterého vylévá vodu na oheň. V levé ruce má praporec na kopí.


Třetím je sv. Prokop, kněz a poustevník, který založil Sázavský klášter. Je zde vyobrazen, jak pravou nohou šlape na sedícího ďábla, kterého drží na řetězu pravou rukou, ve které má zároveň berlu. V druhé ruce drží rozevřenou knihu.


Poslední, čtvrtá socha představuje sv. Vojtěcha v biskupském rouchu. V pravé ruce má berlu a v levé zavřenou knihu.

Komentáře

Oblíbené příspěvky