Hledat na blogu

Sousoší u Hromnického jezírka - svatá trojice Krista, Jan Nepomucký a Jakub starší

Při toulání se krajinou severně od Plzně jsem si vyhlédl jeden velice zajímavý, i když trochu opomíjený cíl výletu. Je jím Hromnické jezírko, významná přírodní památka nejenom v Česku, ale i v evropském měřítku. O tomto unikátu se rozepisuji v jiném povídání (viz odkaz níže).


Když se člověk prohlédne jezírko, určitě by neměl spěchat pryč, jelikož se nedaleko nachází jedno zajímavé pískovcové sousoší. Představuje Ježíše Krista, sv. Jana Nepomuckého a sv. Jakuba staršího.Nechal je tu postavit majitel dolů v roce 1814 na počest dvou horníků, kteří v dole zahynuli. Pozdně barokní památka měla také ochraňovat ostatní horníky z nedalekého dolu před neštěstím.


Netradiční je v tomto případě výběr a seřazení světců, kteří stojí na třech společných stupních, přičemž každý má ještě svůj podstavec. Prostřední socha Krista je samozřejmě nejvyšší a je umístěna na mírně konvexním soklu s patkou a římsovou hlavicí. Na trnoži jsou znázorněna zkřížená kladiva a na dříku je nápis: "IESUS DU WELLT HEILAND SEGNE DIESES MINERALWERK BEHUTTE ES VOR ALLEN UNGLUCK UND LEITE ALLES ZU DESSEN BESTEN". V překladu by to mělo znamenat: "Ježíši, spasiteli světa, žehnej tomuto dolu, chraň ho před veškerým neštěstím, a řiď všechno k jeho prospěchu".


Druhý nápis je na zadní straně: "IOHAN WILD GOTT ZU EHREN LIES DIESE STATUE ERRICHTEN JOHANN DAVID STARCK BESIZER DES HEISIGEN MINERALWERKS JACOBI IM JAHR CHRISTI 1814". Tento odkazuje na autora sousoší, kterým byl Johan Wild.


Spasitel je ztvárněn v životní velikosti oděný ve splývavé roucho. V levé ruce drží zeměkouli a pravou pozdviženou rukou žehná. Na soklu pod ním je na levé straně reliéf Magdaleny a napravo krále Davida.


Vlevo od sochy Spasitele se nachází sv. Jan Nepomucký v podživotní velikosti (asi 110 cm). Je pojat v obvyklém ikonografickém zpracování. Rozeznatelné jsou většinou jednotlivé části kanovnického roucha - kapuce, almuce, rocheta, klerika a biret na hlavě. V náručí má krucifix, nejvýraznější symbol křesťanství. Zajímavostí je, že na informační tabuli lze na fotografii vidět v pravé ruce větvičku palmy, která symbolizuje vítězství. Ve skutečnosti jsem ji tam ale při své návštěvě nespatřil.


To, podle čeho lze sochu Jana Nepomuckého rozpoznat na první pohled, je pět hvězd okolo jeho hlavy. Mají připomínat legendu, podle níž našli rybáři ve Vltavě jeho mrtvé tělo. Hvězdy symbolizují i pět ran Kristových či pět písmen slova TACUI (mlčel jsem). Vedle Panny Marie je sv. Jan Nepomucký jediným světcem, u kterého je svatost označena hvězdami. Na soklu pod sochou je nápis S. IOHANNES.


Napravo od sochy Spasitele se nachází sv. Jakub Starší. Oblečen je tradičně v poutnickém oděvu. Ruce má pozdvihnuté dopředu a v pravé drží hůl. Na soklu je nápis S. IACOBUS.


V letech 2006 - 2007 se uskutečnily restaurátorské práce, které vyšly na téměř půl milionu korun, a tak může dnes kolemjdoucí obdivovat tuto zajímavou památku v její celé kráse. Místo je doplněno informační tabulí a přístřeškem s lavicí.

Komentáře

Oblíbené příspěvky