Hledat na blogu

Dub (1006 m.n.m.), další tisícovka v Krušných hrách

Dub je hora nacházející se v Krušných horách, asi dva kilometry jižně od Božího Daru. Jedná se o hřeben, který má dva vrcholy. Kupodivu bývá v mapách uváděn pod názvem Dub ten nižší vrchol, který má nadmořskou výšku 1.001 metru.


Od druhého kopečku, který je někdy bezejmenný nebo bývá označen Dub - S vrchol (1.006 m.n.m.), ho odděluje mělké sedlo v nadmořské výšce 992 metrů. Vzdálenost mezi vrcholy je asi 800 metrů.


Celé okolí je zalesněno smrkovým porostem a od toho se odvíjí viditelnost, která je z nejvyššího místa nulová. Z jižněji položeného, nižšího vrcholu je něco málo vidět, ale je otázkou času, kdy pohledy také zarostou.


Dostupnost je celkem obtížná. Ne ani tak po fyzické stránce jako z hlediska orientace. Kdo se nechce zapotit, měl by se vydat na cestu po žluté turistické značce z Božího daru, odkud půjde skoro pořád z kopce nebo po rovině. V severním sedle před vrcholy (okraj Jahodové louky se závodními lyžařskými tratěmi) je potřeba odbočit mírně vpravo n neznačenou cestu. Nejprve následuje mírné stoupání k hlavnímu vrcholu, který se ale těžko hledá. Není totiž označen, pouze asi 200 metrů jižně se vlevo od cesty nachází zajišťovací geodetický bod. Nižší vrchol je sice označen, ale jak informační tabulku, tak vrcholovou knihu bohužel někdo poničil.


Hodnotnější je samozřejmě výstup z opačného směru po žluté turistické značce od Sporthotelu Můstek, kde lze též zaparkovat.






Komentáře

Oblíbené příspěvky