Hledat na blogu

Ostrov na úpatí Krušných hor a barokní pohledová zeď

Město Ostrov ležící na úpatí Krušných hor je mnohým známé jako Ostrov nad Ohří. Historické jádro je městskou památkovou zónou, kde byl nedávno otevřen důkladně zrekonstruovaný barokní zámek. Současně s tím byla opravena i další památka, která je sice faktickou součástí zámku, ale její oprava probíhala nezávisle. Jedná se o tzv. Pohledovou zeď, která při pohledu ze zámeckého parku opticky prodlužuje průčelí zámku směrem na sever.


Její historie Po Vánocích v roce 1691 vypukl v Ostrově velký požár, kterému padl za oběť také starý Šlikovský zámek. Zůstala z něj štítová stěna, kterou na přelomu 17. a 18. století přeměnil bádenský stavitel, malíř i architekt Domenico Edigio Rossi na Pohledovou zeď jako kulisu zámeckých budov.


Zeď ukončovaly dvě nárožní věžice propojené horní vyhlídkovou terasou s balustrádou a sochami. Zámek tak působil při pohledu z parku rozsáhlejším dojmem, což byl patrně také záměr. Ve spodní části severní věže nechali vybudovat dokonce grótu, umělou malou jeskyňku, ze které vytékala v kaskádách voda.


Byly to určitě zajímavé pohledy i místo k vycházkám. Ale nikdo se patrně o tuto dominantu nestaral a tak po sametové revoluci bylo konstatováno, že je zeď silně podmáčená a vyžaduje nikoliv opravu, ale zásadní rekonstrukci. A to se nakonec podařilo v letech 2013 - 2014.


Moderní vyhlídková kovová plošina se nachází přibližně ve výšce původní terasy. Návštěvníkům se nabízí výhled do parku i na starší zástavbu města. Kdo to tady nezná, určitě uvítá panoramatický směrovek, který mu pomůže se zorientovat.


Než však člověk sestoupí po 59 kovových roštových schodech, měl by se podívat pod sebe, kde uvidí zajímavou "Zahradu vůní a barev". Autoři se při jejím uspořádání nechali inspirovat symetričností a členěním Pohledové zdi. Osy záhonů jsou totiž umístěny v linii oken a pilířů.


Vyhlídková plošina, přístupná ze Žižkovy ulice, je 10 metrů dlouhá a 1,5 metru široká. Místo je celoročně otevřeno (uvádí se, že pouze za vhodných povětrnostních podmínek) a neplatí se vstupné. V blízkosti je Informační centrum.


Vyprávění o zajímavých místech, která navštívím, také uveřejňuji na těchto stránkách:

Komentáře

Oblíbené příspěvky