Hledat na blogu

Sokolov a socha sv. Jana Nepomuckého s anděly

Historické centrum Sokolova se nachází na nejzápadnějším okraji města. Je známé především Starým náměstím, jehož dominantou je raně barokní kostel sv. Jakuba Většího. Za kostelem lze objevit na Růžovém náměstí zajímavé barokní sousoší sv. Jana Nepomuckého s anděly.


V roce 1746 ho nechal zhotovit na své náklady arciděkan Jan Stephelin. Na podstavci jsou kromě sochy světce umístěny v každém ze tří rohů okřídlené sošky andílků. Jeden andílek drží v rukou kamenickou čepičku položenou na bibli, druhý nese malou Pietu a poslední má prst na ústech jako symbol mlčenlivosti.


Stejně jako u většiny soch i tato zobrazuje svatého Jana Nepomuckého obdobně. Rozeznatelné jsou jednotlivé části kanovnického roucha - biret, kapuce, almuce, rocheta a klerika. Kněz nemá překvapivě biret na hlavě ani v rukou. V náručí má krucifix, nejvýraznější symbol křesťanství drží levou rukou. Pravou má volně od těla.


To, podle čeho lze sochu Jana Nepomuckého rozpoznat na první pohled, je pět hvězd okolo jeho hlavy. Mají připomínat legendu, podle níž našli rybáři ve Vltavě jeho mrtvé tělo. Hvězdy symbolizují i pět ran Kristových či pět písmen slova TACUI (mlčel jsem), které společně s prstem před ústy připomíná zachování zpovědního tajemství. Vedle Panny Marie je sv. Jan Nepomucký jediným světcem, u kterého je svatost označena hvězdami.


Socha Jana Nepomuckého je vždy postavena na zdobeném podstavci s rozšířenou vrchní hlavou, který má pod sebou ještě dva stupně. Na stranách trojbokého podstavce jsou vyobrazeny momenty konce života světce - mučení, shození do řeky.




Komentáře

Oblíbené příspěvky