Hledat na blogu

Smírčí kříž v Karlových Varech (Bellevue)

Jeden ze smírčích křížů na území lázeňského města se nachází sice na soukromém pozemku, v areálu hotelu Bellevue, ale je bez problémů přístupný. Kdo se zatoulá do této části Karlových Varů, může si kříž také prohlédnout ze stezky Na Milíři (modrá turistická značka).


Když si ho však chce člověk prohlédnout zblízka, je potřeba se z křižovatky ulic Na Vyhlídce, Libušina a Pražská vydat z kopce uličkou Balbínovou a v první zatáčce je vidět po levé straně vjezd na parkoviště k hotelu Bellevue. Hned za branou je opět vlevo betonový chodníček k menšímu objektu a za ním se kříž nachází.


Stanoviště kříže není původní. Jeho osud je spjat se stavbou Pražské silnice v 19. století, respektive se sesuvem zeminy na začátku století dvacátého. Nějakou dobu se nacházel na přechodné adrese v Libušině ulici na dvoře školy, aby po dokončení stavby lázeňského objektu Bellevue byl postaven přibližně do míst, kde byl objeven při zemních pracích spojených se začátkem této stavby.


Jaká pověst se ke kříži váže a proč ho někdo kdysi postavil při staré stezce vedoucí z Milířů do údolí Teplé, to nevím.


Ale kříž vypadá zajímavě a je si co prohlížet. Vytvořen byl z pískovce o rozměrech 86 cm (nadzemní část výšky kříže) x 65 cm (šířka) x 26 (tloušťka) cm.


Číslo kříže v centrálním registru: 0004





Komentáře

Oblíbené příspěvky