Hledat na blogu

Hraniční rozhledna Grenzlandturm

Hraniční rozhledna Grenzlandturm nad městečkem Neualbenreuthem



Hraniční rozhledna Grenzlandturm stojí na kopci zvaném Lerchenbühl nad městečkem Neualbenreuthem nedaleko hranic s naší republikou. Až k rozhledně vede silnice a autem je to asi nejblíže z Chebu přes hraniční přechod Svatý Kříž / Waldsassen (silnice 214 - B299 a ST2175). Já jsem zaparkoval na českém území u obce Mýtina a šel pěšky přes pěší hraniční přechod Mýtina / Neualbenreuth.



O postavení rozhledny se rozhodlo na sněmu Sudetoněmeckého landsmanšaftu v roce 1958. Slavnostní otevření a vysvěcení nové věže proběhlo 4. 6. 1961. Věž je vysoká 19 metrů a na rozhledové patro je potřeba zdolat 82 schodů. Na zahradě areálu rozhledny stojí model dyleňské turistické chaty v měřítku 1:6, která stála pod vrcholem Dyleně do roku 1948 a byla postavená chebskou sekcí Alpského horského spolku.



Rozhledna je otevřená spolu s kavárnou v období od března do prosince ve dnech čtvrtek až pondělí od 10 do 22 hodin. Na přesnou otvírací dobu je lépe se informovat na internetu


Vstupné činí 1 Euro a rozhodně se tato investice vyplatí. Grenzlandturm je již přes 50 let charakteristický a nezaměnitelný symbol oblasti Neualbenreuth a pohledy z rozhledny jsou báječné.


Před rozhlednou je příjemná a idylická pivní zahrádka, která patří k restauraci v přízemí.



Komentáře

Oblíbené příspěvky