Hledat na blogu

Rozhledna Vaalserberg

Vaalserberg - nejvyšší místo kontinentálního Holandska



Městečko Vaals se nachází na jihovýchodě nizozemské provincie Limburg, přibližně 23 km východně od hlavního města provincie Maastrichtu. Na území obce leží Vaalserberg, nejvyšší vrchol kontinentálního Nizozemí. O úplné prvenství jej připravil antilský ostrov Sába, jehož činná sopka Mount Scenery dosahuje nadmořské výšky 877 metrů.


Rovinaté a placaté Nizozemí se ve svém jihovýchodním cípu zvedá do téměř závratných výšek. Samozřejmě je to myšleno na zdejší poměry. Dobýt tento vrchol není až zas tak těžké, jelikož se skoro až k němu dá dojet autem. My jsme zaparkovali hned na prvním velkém parkovišti a šli jsme na procházku. Během necelých deseti minut objevujeme velký areál, jehož součástí je restaurace, občerstvovací kiosky, křovinatý labyrint, dětské hřiště a místo, kde se rovněž nachází samotný nejvyšší bod Nizozemí.


Brzo nacházíme tzv. "Drielandenpunt" - místo s nadmořskou výškou 322,5 metrů, kde se stýkají hranice Belgie, Nizozemí a Německa. Je zde ocelový hraniční patník s nápisem a kousek opodál vysoká ocelová vyhlídková věž.


Vstupné na věž činí 3 Eur na osobu. Já jsem byl asi jediný, kdo šlapal nahoru pěšky, všichni ostatní návštěvníci se svezli výtahem. Z vrcholku věže je pěkný rozhled na všechny světové strany do malebné krajiny všech tří států.


Městečko Vaals je orientačně nejlépe dosažitelné z německého města Aachen. K vlastnímu areálu vede pohodlná silnice, která se v několika zatáčkách vine až na samotný vrcholek poměrně rozlehlého kopce.


Komentáře

Oblíbené příspěvky