Hledat na blogu

Rozhledna Podvrší u Veselice

Rozhledna Podvrší u Veselice




I kdyby člověk nemusel rozhledny, tak by měl toto místo navštívit. Již samotný název kopce, který vyrostl do nadmořské výšky 590 metrů, a na němž rozhledna stojí, je dosti nezvyklý. Je to kopec nebo je to podvrší. Jak se lze na místě dočíst, název "Podvrší" získal kopec patrně převzetím názvu po lesní trati, nacházející se jihozápadním směrem.



V minulosti zde již jedna rozhledna stála. Postavena byla někdy ve dvacátých letech 20. století o výšce přes 20 metrů. Odstraněna byla v roce 1947. Současná zajímavá a moderní telekomunikační věž byla uvedená do provozu v srpnu roku 2001. Autorem projektu stavby je ing. Jan Tomčala z firmy Teplotechna Ostrava a.s.), která byla též hlavním dodavatelem montážních prací na nosném stožáru včetně vyhlídkového ochozu.



Stavba stojí na mohutných betonových základech a v patě stožáru se nachází zděný objekt. Z něho vystupuje vlastní nosný stožár o výšce 37 metrů, který následně přechází ve štíhlý železobetonový stožár, čnící do výšky 48,85 metrů. Celkovou výšku doplňují instalované anténní systémy.


Zastřešený vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 32 metrů nad patou stavby v nadmořské výšce 621 metrů. Schodiště na něj je vedeno ve šroubovici. Celkem je potřeba vyšlápnout po ocelovém schodišti 168 schodů. A určitě to mohu doporučit. Z ochozu je návštěvník rozhledny odměněn nevídaným rozhledem na celé území CHKO Moravský kras i místa vzdálená. Mapu není potřeba rozkládat, jelikož jsou zde tabulky s viditelnými cílovými místy včetně vzdáleností. V době naší návštěvy byla viditelnost něco přes padesát kilometrů a tak jsme například zahlédli obrysy Pálavských vrchů u Mikulova ve vzdálenosti 57 km na JV nebo chladící věže elektrárny Dukovany ve vzdálenosti cca 52 km na JZ.


Autem lze zajet do Veselice (místní část obce Vavřinec) a na jejím okraji zaparkovat u zajímavé budovy Infocentra a prodejny regionálních produktů, jejíž návštěvu také doporučuji. Pěšky je to odsud příjemná procházka po modře značené turistické cestě v délce asi jednoho kilometru. Pouze na závěr je malé stoupání. Nejbližší vlaková zastávka je Blansko - město, odkud vede přes Obůrku také modrá značka (cca 7 km). Autobus jede z Blanska do Vavřince, ale s četností odjezdů to asi nebude žádná sláva. V okolí rozhledny jsou cyklotrasy a tudíž i toto je jeden z možných způsobů dopravy.


Základní vstupné je lidové a činí 20,- Kč, snížené polovic. Otevřeno je v měsících květen a červen v pátek 14,00 - 19,00, v sobotu a neděli 9,00 - 19,00 hodin. V měsících září a říjen to samé, pouze se zavírá o hodinu dřív. V hlavní turistické sezóně (červenec a srpen) čeká rozhledna na své návštěvníky každý den v době od 9,00 do 19 hodin.


Bližší informace lze nalézt na internetu: http://www.rozhledna-veselice.cz/


Komentáře

Oblíbené příspěvky