Hledat na blogu

Rozhledna Havířská bouda nad městem Kutná Hora

Rozhledna Havířská bouda nad městem Kutná Hora




Nad městem Kutná Hora stojí na svahu vrchu Kaňk v nadmořské výšce 320 metrů zajímavá kamenná věž. Třicetimetrová rozhledna se tyčí nad Kutnohorskými vinicemi, Malínem a Hlízovem.


Místo nebylo vybráno náhodně. Původně se zde nacházel objekt hájovny z počátku 19. století. V roce 1895 obec Kutnohorská přestavěla hájovnu na výletní restauraci. Následovaly další přestavby, jelikož na kaňkovských vrších byl především o víkendech a o svátcích rušný společenský život. Avšak po druhé světové válce začal zájem o výletní restauraci upadat a nakonec někdy v 50. letech 20. století byla restaurace uzavřena. Ještě přibližně do 70. let tohoto století zde bydlel hajný.



Rozhledna nabízí díky svému umístění a celoplošnému prosklení nevídaný rozhled do celého kraje. Návštěvníci z ní uvidí Kutnou Horu a její památky, zámek Kačina, Kolín, mnoho městeček a vesnic v okolí, okrajovou část Železných hor či elektrárnu Chvaletice. Za příznivých podmínek a dobrého počasí by měly být vidět také Krkonoše.



Součástí rozhledny, která byla postavena z kyklopského zdiva, se stala i kavárna se čtyřiadvaceti místy. S objektem dále sousedí restaurace v hornickém stylu a penzion.



Kdo nechce nebo nemůže absolvovat výstup na vrchol rozhledny po 144 schodech, může použít moderní výtah. Jedná se tudíž o jednu z prvních rozhleden, která má bezbariérový přístup.


Na rozhlednu je možno si udělat hezký tři kilometry dlouhý výlet z centra Kutné Hory (po modré turistické značce). Až k rozhledně lze také zajet autem.


Informace o rozhledně i restauraci je možno zjistit na internetu: http://www.havirskabouda.cz/




Komentáře

Oblíbené příspěvky