Hledat na blogu

Hromosvod a rodný domek Prokopa Diviše v Helvíkovicích u Žamberka

Na severozápadním okraji malebného města Žamberk, nedaleko levého břehu Divoké Orlice je obec Helvíkovice. V ní byl kdysi postaven krásný roubený domek, aby se v něm 21. srpna 1698 narodil Prokop Diviš, vynálezce bleskosvodu. Alespoň pro nás je vynálezcem zařízení na odsávání nebezpečné elektřiny z nebe Prokop Diviš. I když ono je potřeba něco ne jenom vynalézt, ale také publikovat. A z tohoto pohledu má prvenství ve vědeckém světě americký vynálezce, státník a novinář Benjamin Franklin.


Rodná chaloupka Prokopa Diviše v Helvíkovicích patří dnes pod správu muzea v Žamberku. Expozice, která je samozřejmě věnována tomuto významnému vynálezci, je rozdělena na dvě části. Nejprve lze spatřit nevelkou světnici s vybavením v přibližné podobě vynálezcova narození a dětství. Další část výstavy je věnována studiím, léčitelské, vědecké, a kněžské dráze Prokopa Diviše. Před domkem je postavena replika původního bleskosvodu. První uzemněný bleskosvod nechal postavit vynálezce roku 1754 v Příměticích u Znojma.


Název bleskosvod zní divně, neujal se totiž. A tak se ve školách učí, že hromosvod je zařízení, které svádí blesk do míst, kde nikomu neublíží. Hrom byl asi vždy více slyšet a způsoboval větší hrůzu. Proto lidé přisuzovali tomuto jevu větší význam. Ve skutečnosti je to pouze průvodní zvukový efekt. Jeho zdrojem je tlaková vlna, která vznikne prudkým rozpínáním vzduchu, který blesk zahřál až na teplotu 19700 stupňů Celsia.


Naštěstí však hrom žádnou škodu nepřináší. Leda že by člověk zasažený bleskem ohluchl, ale to už se většinou nezjišťuje. I když podle statistik je šance na přežití při zásahu bleskem jedna ku třem tisícům. A tak blesk i hrom patří k přírodním úkazům, které v minulosti byly přisuzovány božským silám. Tudíž většina náboženství měla někoho, kdo vládl bleskům. V Řecku to byl božský Zeus, Římané tuto roli přiřkli Jupiterovi a Slované si zvolili Peruna. Méně známé je také to, že svatá Barbora, patronka horníků, je i ochránkyní před zásahem blesku. A když člověka potká na Havajských ostrovech bouřka, měl by znát jméno Kanehekili, což je Havajský bůh blesků. Ale to už jsem se nějak vzdálil z Helvíkovic.


Prohlídka expozice trvá přibližně 20 minut a je výhradně s doprovodem průvodce. Otevřeno mají od května do září (úterý - pátek od 10:00 do 11:00 a od 14:00 do 16:00, v sobotu a neděli od 10:00 - 11:00 a 14:00 -17:00). Základní vstupné činí 20 Kč, senioři, studenti, děti a ZTP to mají za polovic, děti do šesti let zdarma. Další informace se lze dozvědět na internetu: www.muzeumzamberk.cz.

Komentáře

Oblíbené příspěvky