Hledat na blogu

Dřevěný most v Radošově (Kyselka)


Původně sloužil v těchto místech k přechodu přes řeku Ohře pouze brod. Až za vlády Karla IV. byl roku 1364 na tomto místě postaven celodřevěný most. Most poprvé vyhořel v roce 1576 z neznámých příčin a podruhé byl zničen francouzským vojskem ustupujícím před císařskou armádou. V obou případech by chyběl přechod přes řeku a tak byl most opraven, respektive znovu postaven.


18. července 1986 zapálil most nezjištěný pachatel. Obec Kyselka vypsala v roce 1992 finanční sbírku na rekonstrukci historické památky zapsané v rejstříku památek pod č. 1020. Část peněz zaplatila sama obec, něco pocházelo z dotace. Dne 9. července 2001 byl slavnostně položen základní kámen starobylého mostu a 17. října 2003 byl most slavnostně otevřen.


Most je průchozí (vede tudy žlutá i červeně značená turistická cesta) i průjezdný (pro automobily do 5 tun). Jedná se o historickou stavbu, jeden z nejstarších dřevěných mostů ve střední Evropě. Krytý most se nachází po směru toku řeky od Karlových Varů ve vzdálenosti asi 12 kilometrů. Je dlouhý 62,25 metru a široký 5,75 metru.


Do obce Radošov zajíždí z Karlových Varů autobus, nejbližší vlaková zastávka je ve Vojkovicích nebo v Ostrově.


Komentáře

Oblíbené příspěvky