Hledat na blogu

Rabštejn nad Střelou – kamenný most

Rabštejn nad Střelou se nachází nad pravým břehem řeky Střely uprostřed přírodního parku Horní Střela. Když k němu přichází nebo přijíždí člověk po silnici č. 206 od Žihle, první, co ho zaujme, je zajímavý silniční most.


Gotický kamenný most v Rabštejně nad Střelou byl patrně postaven za Oldřicha Pluha z Rabštejna, finančníka krále Jana Lucemburského v letech 1335-1340. Důvodem jeho vybudování bylo to, že tudy vedla zemská stezka z Chebu do Lokte, Žlutic, Rakovníka a Prahu.


Starý rabštejnský most byl zhotoven z hrubozrnného pískovce, přičemž dolní část mostu je z hladce opracovaných kvádrů a horní část z neopracovaného lomového kamene. Z části byla také použita břidlice z okolních lomů. Horní část parapetní zídky je kryta žulovými deskami a pilíř je opatřen ledolamem.


Délka mostu činí 55 metrů a šířka 4,3 metru. Mostní oblouky mají přibližně šestimetrovou světlost. Mostovka je odvodněna sedmi žlábky.


Když jede člověk autem, tak doporučuji zhruba tak 100 metrů před mostem zastavit napravo od silnice a pokračovat pěšky. Nejprve na pravé straně silnice lze na malé skalce spatřit Sochu sv. Jana Nepomuckého, která stávala kdysi na mostě. Patrně byla zhotovená později než samotný most (pravděpodobně doba baroka).


K vlastnímu mostu je to od sochy několik metrů. Je dobré se po něm v klidu projít pěšky, zastavit na chvíli, pozorovat hladinu říčky Střely, vstřebávat úžasnou atmosféru okolí a první dojmy z města Rabštejn nad Střelou.


V Ústředním seznamu kulturních památek ČR je most zapsán pod číslem 35563/4-1562.




Komentáře

Oblíbené příspěvky