Hledat na blogu

Kamenný most na hrázi rybníka Bezdrev

Když se někdo ubytuje v kempu u rybníka Bezdrev (http://www.turistika.cz/rady/camping-restaurant-bezdrev) a jde pěšky nebo jede na kole do města Hluboká nad Vltavou nebo ke známému a slavnému zámku, neměl by si nevšimnout zajímavého mostu. Kamenný most se nachází na přepadu rybníka Bezdrev u Českých Budějovic a navazuje na památkově chráněnou hráz rybníka Bezdrev.


Historie mostu není zcela úplně jasná. Potřebné dokumenty a údaje jsou stále dohledávány a doplňovány. Jisté však je, že most patří v rámci jihočeského regionu mezi významné technické památky. Přesné datum jeho výstavby není taktéž známo. Dle poznatků řadí odborníci jeho starší část do období 1770 - 1780.


Z památkového i architektonického hlediska je most zajímavý i hodnotný v celém svém rozsahu včetně jeho zapojení do prostředí hráze rybníka. Kapitolou samou pro sebe jsou jeho některé konstrukční části a detaily. Většina prvků a konstrukcí (klenby, stěny, parapety, chrliče, kvádry s datováním, zbytky povrchových úprav - omítky a kvádrování jsou autentické a velmi zajímavé. Most je řazen spíše do barokního než renesančního období a je zapsaný v ústředním seznamu nemovitých kulturních památek pod číslem rejstř. 86943/3-5879 a je volně přístupný. Kdo jede od Českých Budějovic po silnici č. 20 (E 49) směr Vodňany musí odbočit v obci Dasný doprava a pokračovat do města Hluboká nad Vltavou. Nedávno byla provedena jeho oprava, při které byly řešeny sanační práce i doplnění konstrukce novým odvodňovacím systémem. Vozovka na mostě je dlážděná, kroužková ze žulových kostek. Myslím, že se rekonstrukce zdařila.



Komentáře

Oblíbené příspěvky