Hledat na blogu

Rozhledna Alfonse Muchy (na Réně) na okraji města Ivančice


Na jihovýchodním okraji města Ivančice, za řekou Jihlavou, lze vystoupat do masivu kopce Réna a kochat se pohledy na město z rozhledny Alfonse Muchy. Jedná se o jednu z těch menších rozhleden, výška její železobetonové konstrukce je totiž pouze čtyři metry.


Původně (od roku 1912) stála na kopci Réna dřevěná rozhledna, která tam však vydržela jenom devět let. Její údržba byla patrně zanedbána, stav se zhoršoval, a tudíž byla v roce 1921 rozebrána. Výhledy patrně místním i turistům chyběli a tak byla v roce 1930 vystavěna na stejném místě funkcionalistická vyhlídková věž podle návrhu a na popud ivančického grafika a tiskaře Miloše Navrátila. Rozpočet činil 5.100 Kč a stavba byla realizována na náklady Okrašlovacího spolku a KČST, stavitelem byl Karel Feith. Slavnostní otevření rozhledny, která byla pojmenována po českém malíři a místním rodákovi Alfonsi Muchovi, se konalo 1. června 1930.


V roce 2000 byla rozhledna zrekonstruována a také byly vykáceny akáty, které bránily krásným a zajímavým výhledům na město Ivančice a okolí. Vyhlídková věž je volně přístupná bez placení vstupného.


Pěšky se lze dostat na rozhlednu z Palackého náměstí například okolo rodného domku Vladimíra Menšíka ulicí Rybářskou, která ústí na hlavní komunikaci Pod Rénou v místě, kde prochází červená turistická značka. Po ní je potřeba pokračovat k řece Jihlava a dále přejít po mostě a v parku odbočit doprava. Následuje sice krátký výstup, ale do poměrně prudkého kopce, stále po značené cestě. Nakonec zbývá vyšlápnout 18 schodů a již se může člověk rozhlížet.


Do města lze samozřejmě přijet autobusem nebo vlakem, autem je možné přijet až k řece. Rozhledna se nachází v nadmořské výšce 250 metrů, přičemž nedaleký kopec Réna, podle kterého se jí také přezdívá, vyrostl kdysi do výšky 310 metrů.


Kdyby člověk pokračoval dále po červeně značené turistické cestě, přišel by až k jedné zajímavé stavbě, technické památce:http://www.turistika.cz/mista/zeleznicni-viadukt-zajimava-technicka-pamatka-nedaleko-ivancic


Komentáře

Oblíbené příspěvky