Hledat na blogu

Židovský hřbitov ve městě Ivančice


Město Ivančice ležící na soutoku tří řek - Jihlavy, Rokytné a Oslavy patří mezi nejstarší města na Moravě. Založení je datováno k přelomu 12. a 13. století. Zajímavá poloha, v teplé kotlině jižní Moravy, Ivančicím patrně velmi svědčila a tak byly v 16. století dokonce v první desítce největších měst na Moravě.


Do tohoto období (počátek 16. století) je také datováno založení místního židovského hřbitova, který patří po pražském a kolínském k nejstarším v České republice. Nejstarší náhrobní kámen na hřbitově, který lze identifikovat, by měl pocházet z roku 1552. Na ploše 10.771 m2 se dochovalo okolo 1.500 náhrobních kamenů včetně gotických či renesančních hrobek. Zajímavá je také zdejší novorománská obřadní síň, která se nachází u vstupu.


Židovská komunita v Ivančicích sice přestala existovat v roce 1940, ale na hřbitově se pohřbívalo i po válce. Dnes je Židovský hřbitov kulturní památkou a stará se o něho město Ivančice. Uvádí se, že je přístupný v září na Dny evropského dědictví, ale když jsme ho my letos v létě navštívili, tak bylo otevřeno.


Židovský hřbitov se nachází na severním okraji města, v ulici Mřenková, necelých 400 metrů od Palackého náměstí. Do Ivančic, které leží asi 20 km jihozápadně od Brna, lze přijet autobusem nebo vlakem. K vlastnímu hřbitovu je možné přijet autem a zaparkovat zde.


Hřbitov byl zapsán do seznamu nemovitých kulturních památek 3.5.1958 pod číslem 22910/7-753.


Komentáře

Oblíbené příspěvky