Hledat na blogu

Slavětín – menhir Baba


Slavětín je městys v Českém středohoří. Leží 9 km východním směrem od města Louny. Severozápadním směrem od městyse lze obdivovat jeden zajímavý kámen.


Menhir, kterému se říká Baba, se nachází pod osamělým stromem (lípou) poblíž malého rybníčku necelý kilometr od středu městyse. Ze Slavětína je potřeba jet nebo jít (červená turistická značka) po silnici směr Počedělice (Slavětín - železniční zastávka). Asi po 500 metrech je vlevo výrazná odbočka na polní cestu. Na jejím konci (křižovatka polních cest) se vlevo nachází menhir. V případě pěší chůze (sjízdné i autem) je to lepší na okraj městyse ve směru Louny (silnice č. 239) a tady odbočit na poslední ulici vpravo. Následuje přímá polní cesta, která člověka dovede k menhiru.


Jelikož pravděpodobně v 17. století byl do kamene vsazen dvouramenný železný kříž, o čemž vypovídá vyobrazení z roku 1932, nebyl tento považován za menhir. Až do 2. světové války, v jejímž průběhu byl kříž vylomen, sloužil kámen jako jeho podstavec. Hmotnost kamene, který sestává z rezavě hnědého železitého pískovce, je odhadována na necelé dvě tuny.


Při průzkumu bylo zjištěno, že je kámen hluboko zasazen do země. Je necelé dva metry vysoký a jeho část podzemní i nadzemní by měly být přibližně stejně velké. V okolí menhiru byly nalezeny zbytky keramiky a keltských ozdob. Doba, ze které menhir pochází, nebyla zatím spolehlivě určena. Kámen byl sice vytržením kříže na svém vrcholu mírně poškozen, ale tím určitě nic neztratil na svém kouzlu. Menhir získal své lidové označení Baba, jelikož při trošce fantazie lze vidět přihrnou stařenu v kápi se zamračeným nosatým obličejem.


Zaparkovat lze v obci a projít se nebo po polní cestě zajet až k menhiru. Autobus do městyse zajíždí z Loun, vlaková stanice Slavětín nad Ohří je vzdálená asi jeden kilometr.


Komentáře

Oblíbené příspěvky