Hledat na blogu

Soutok Úslavy a Berounky v části Plzně zvané Doubravka


Malebná řeka Berounka, o které se říká, že je jedna z nejkrásnějších řek v České republice, nikde nepramení. Jak si většina lidí pamatuje ze školních lavic, vzniká soutokem čtyř řek - Mže, Radbuzy, Úhlavy a Úslavy. Jako začátek Berounky je v současnosti považován soutok Mže s Radbuzou v královském městě Plzeň v sousedství Plzeňského prazdroje asi jeden kilometr od centra města. Samotné pojmenování řeky také nemá dlouhou historii, až do roku 1910 se řeka v celém toku jmenovala Mže.


Já jsem tentokrát navštívil jeden ze soutoků a to Berounky a Úslavy, za kterým je potřeba se vydat do severní části města Plzeň zvané Doubravka.


Úslava je pravostranný přítok řeky Berounky na říčním kilometru 136,6 v nadmořské výšce 299,1 metrů. Délka řeky Úslavy je 96,3 km a je tím 26. nejdelší řekou na území Česka. Pramení na jihovýchodním úpatí kopce Drkolná, nejvyšší hory Středočeské pahorkatiny. Prameniště se nachází jihozápadně od obce Číhaň v nadmořské výšce 637,2 m. Odtud teče nejprve k východu, kde u obce Hnačov napájí velký Hnačovský rybník, aby se poté obrátila na sever k městu Plánice. Pod Žinkovy se opět stáčí na východ a protéká v blízkosti zámku Zelená Hora u města Nepomuk. Další změna směru toku, a to na severozápad, přichází pod obcí Vrčeň, kde následně protéká městy Blovice a Starý Plzenec. V obci Nezvěstice, mezi posledně jmenovanými městy, přidává své vody největší přítok Úslavy, říčka Bradava. Severozápadní směr si Úslava udržuje až ke svému ústí do Berounky. Řeka Úslava včetně svých přítoků odvodňuje území o rozloze 755,7 km2.


Soutok se nachází v blízkosti starobylého plzeňského kostelíka sv. Jiří a jedná se o místo s osídlením sahajícím až do 13. století před naším letopočtem. Úslava je z plzeňských řek nejméně vodnatá, přesto při povodních umí ukázat svou sílu. Před zmíněným kostelíkem je na venkovní zdi fary značka, kam až dosáhla voda při povodni v srpnu roku 2002. Kostel se hřbitovem se stal tenkrát ostrůvkem uprostřed řeky, která svůj tok různě zkracovala přes níže položené okolí.


Soutok se nachází v Přírodním parku Horní Berounka, který se rozkládá na území cca 5000 ha a byl vyhlášen 1. ledna 1996.




Komentáře

Oblíbené příspěvky