Hledat na blogu

Rozhledna Chlum na okraji města Plzeň


Zděná rozhledna se nachází na kopci Chlum asi jeden kilometr severovýchodně od městské části Plzeň - Doubravka v nadmořské výšce 416 metrů. Celková výška stavby je 24,8 m, přičemž vyhlídková plošina se nachází o tři metry níž. Když návštěvník vyšlápne všech 121 schodů, nabídne mu rozhledna zajímavý kruhový výhled. Vidět je krajské město Plzeň, Rokycansko, Brdy, Český les či Šumava.


Nápad na vybudování rozhledny a chaty přišel od Svazu československých dělnických turistů a položení základního kamene se uskutečnilo 1. května 1926. Peníze byly vybrány ve veřejných sbírkách i mezi členy svazu.Turistická chata byla pojmenovaná po plzeňském starostovi L. Pikovi a slavnostní otevření se konalo 1. srpna 1926. V té době však měla rozhledna vzhledem k nedostatku financí pouze třetinovou výšku. Celkové dokončení a původní plán se podařilo plně zrealizovat až o tři roky později. Slavnostní otevření rozhledny je přiřazeno k datu 23. června 1929. Jméno měla stejné jako v případě chaty. Náklady na její výstavbu činily téměř 345 tisíc korun. Stavba chaty i rozhledny byla určitě náročná nejen finančně, ale i technicky, jelikož silnice spolu s elektrickým vedením byla vybudována až po jejím dokončení v souvislosti s umístěním světelného majáku z důvodů rozvíjející se letecké dopravy.



Majitelé se různě měnili a objekt střídavě prosperoval i strádal. V roce 1968 byla rozhledna obsazena ruským vojskem a rozhledna i po jejich odchodu zůstala pro veřejnost uzavřená. V roce 1996 koupil pozemek, na kterém věž stojí, soukromý majitel a dva roky nato odstranil zbytky chátrající Pikovy chaty s plánem vystavět zde hotelový komplex. Projekt ale zamítly úřady a tak došlo opět ke změně majitele nemovitosti.


Od listopadu 2001 je rozhledna památkově chráněným objektem a od dubna roku následujícího byla o víkendech zpřístupněna. V roce 2007 ji však opět uzavřeli. Naštěstí na počátku turistické sezóny 2010 (od 15. května) byl její provoz znovu obnoven. Věž dnes patří společnosti Rozhledna Chlum s.r.o. a její provoz zajišťuje KČT Plzeň-Bolevec. V areálu rozhledny je stánek s občerstvením, suvenýry i upomínkovým razítkem a dále zde mají pro děti menší dětské hřiště. Otevírací doba rozhledny je odvislá od roční doby i počasí a je dobré se podívat na internet: http://rozhledna-chlum.sweb.cz/. Základní vstupné při mé návštěvě činilo 25,- Kč. Mají samozřejmě rodinné vstupné a různé slevy, více je uvedeno opět na jejich stránkách.


Existuje několik možností, jak se k rozhledně dostat. Od autobusové zastávky MHD Doubravka vede od východu červená i zelená turistická značka. Z jižní strany je přístup z ulice Zábělská po lesní asfaltové komunikaci (zelená turistická značka) se zákazem vjezdu. Nejdelší je to od autobusové zastávky MHD Zábělská z jihozápadu po červené turistické značce.


Na první pohled nevypadá kopec Chlum na to, aby se zde nacházely dva skokanské můstky a sáňkařská dráha, ale před druhou světovou válkou tady byly opravdu vybudovány. Přestaly sloužit a patrně i zbourány byly roku 1951.




Komentáře

Oblíbené příspěvky