Hledat na blogu

Městys Davle a soutok Vltavy se Sázavou

Městys Davle leží u soutoku dvou našich známých řek. U Vltavy je to říční kilometr 78,3 a řeka Sázava jako její pravostranný přítok zde končí svoji 226 km dlouhou pouť.


Zvláště po deštích je možné dobře poznat odlišně zbarvené vody obou řek. Většinou průzračná Vltava zde přijímá často jílem zkalené vody Sázavy. Samotný soutok je travnatá kosa, na které rostou osiky. Je zde také několik dřevěných chatek i kamenných domků. Kdysi dávno zde stávala ves Sekanka, která zanikla již roku 1278 nájezdem Braniborů. Archeologické nálezy prokázaly v těchto místech přítomnost slovanského osídlení území kolem 7. století našeho letopočtu. Místo bylo v roce 1958 zapsáno do seznamu kulturních památek pod číslem 31789/2-2357, jelikož zde bylo zjištěno eneolitické výšinné sídliště řivnáčské kultury (okolo roku 3200 př.n.l.).


Každý, kdo se toulá po okolí nebo jenom projíždí po silnici č. 102, si určitě všimne na řece Vltavě těsně před soutokem zajímavého ostrova. Jmenuje se Ostrov sv. Kiliána a nachází se na něm zřícenina kláštera svatého Jana Křtitele. Původně to byl benediktinský klášter z roku 999 založený knížetem Boleslavem II., u kterého stávala románská trojlodní bazilika sv. Jana Křtitele se třemi apsidami. Poté, co byl klášter roku 1420 vypálen a pobořen husity, odešli mniši do kláštera sv. Jana pod Skalou a stavba nebyla již opravena.


Okolo soutoku vede červená turistická značka. Základní pohled se naskýtá ze silničního mostu na komunikaci č. 104 z Davle do Jílového u Prahy. Do Davle zajíždí autobus a je zde také železniční zastávka.


Komentáře

Oblíbené příspěvky