Hledat na blogu

Soutok Berounky s Vltavou a vyhlídkové věže na Lahovickém mostě


Modřany jsou část obce a katastrální území hl. města Prahy. A právě vlevo od nich se vlévá Berounka do Vltavy jako její největší levobřežní a současně nejvodnatější přítok. Vody Berounky musely předtím urazit od soutoku Mže a Radbuzy pouť dlouhou 138,9 km. V případě Vltavy se jedná o říční kilometr 63,4.


V klínu soutoku řek leží městská čtvrť a katastrální území hl. města Prahy jménem Lahovice. Podle ní dostal také název most na komunikaci č. 4 z Prahy na Strakonice. A právě z Lahovického mostu jsou hezké výhledy na zmíněný soutok.


Ale kvůli pohledům z mostu by sem asi tolik lidí nechodilo. Je zde totiž něco navíc. Po obou stranách silnice postavili neobvyklou mostní vyhlídku. První byla otevřena v roce 2003, druhá o rok později. Výška těchto ocelových rozhleden je devět metrů a vyhlídková plošina se nachází o tři metry níž.


Kromě výhledů na soutok Berounky s Vltavou, které trochu kazí hustý automobilový provoz na mostě, je zajímavá podívaná na okrajové čtvrti Prahy i okolní obce, na závodiště v Chuchli a především na kouzelnou okolní přírodu s přírodními parky a památkami.


Otevřeno je bez omezení a vstup zdarma. V okolí lze bez problémů zaparkovat automobil a vede zde také cyklostezka.


Ještě jedna věc, spojená s tímto místem, mne zaujala. Již mnoho let se plánuje, že se v klínu mezi soutoky řek, tj. na území mezi Radotínem, Zbraslaví a Lahovicemi vybudují jezera či laguny. Pracovní název je "Radotínská laguna či laguny" a vodní plocha by měla pomoci při povodních a též plnit funkci rekreační. Jako u mnoha obdobných velkých projektů, ani v tomto případě nejsou názory jednotné. Vybudování by například musela předcházet rozsáhlá těžba štěrkopísků a jejich odvoz na zpracování. V jakém aktuálním stavu je celá věc, nevím.






Komentáře

Oblíbené příspěvky