Hledat na blogu

Nové Strašecí – rozhledna Mackova hora


Rozhledna se nachází jeden kilometr západně od Nového Strašecí v nadmořské výšce 482 metrů. Postavena byla v roce 2001, kdy ji nechala vybudovat telekomunikační společnost Telefonica O2 podle návrhu Ing. Janaty. Je tudíž další z typizovaných konstrukcí, kde se o funkci dělí telekomunikační stožár a vyhlídková stavba.


Jedná se o moderní trubkový stožár ovinutý schodištěm. Výška celé rozhledny je 36 metrů a vyhlídková plošina se nachází 21 metrů nad zemí. Po vyšlápnutí 98 schodů se před člověkem otevřou zajímavé výhledy. Za dobrého počasí je vidět hora Říp, Lovoš či Milešovka, v Krušných horách nejvyšší vrchol Klínovec, u Prahy Přírodní park Džbán nebo křivoklátské lesy. Na ochozu jsou umístěné orientační tabulky, které napoví, co je kde vidět.


Rozhlednu spravuje město Nové Strašecí. Otevřeno je v květnu, červnu a září o víkendu od 9:00 do 16:00 hodin, v červenci a srpnu celý týden mimo pondělí od 9:00 do 16:00 hodin. Základní vstupné činí 20,- Kč, zlevněné (děti, studenti a senioři) pak polovinu.


Autem lze opatrně dojet po polní cestě až k rozhledně na malé parkoviště. Autobus zajíždí do Nového Strašecí a také vlaková zastávka na železniční tratici č. 120 je nedaleko (necelé dva kilometry).





Komentáře

Oblíbené příspěvky