Hledat na blogu

Chropyně a ornitologická pozorovatelna (rozhlednička) u Zámeckého rybníka

Chropyně je menší město (asi 5 tis. obyvatel) v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji. Nachází se asi sedm kilometrů severně od Kroměříže.


V 15. a 16. století tady páni z Ludanic vybudovali rybníky. Dnes je Zámecký neboli Chropyňský rybník Národní přírodní památkou, jež zahrnuje vlastní rybník, ostrůvek uprostřed a prosty na břehu.


Vše si lze v klidu prohlížet z malé rozhledny, jelikož zde nedávno postavila Správa CHKO Litevské Pomoraví novou ornitologickou pozorovatelnu. Důvodem ochrany je mimo jiné zdejší výskyt zástupců fauny, například slavíka obecného, potápky černokrké či rákosníka velkého i mnoha dalších ptáků, kterých by zde mohl člověk zahlédnout až 135 druhů. Vzácnou flóru zastupují v této významné lokalitě topol kanadský i bílý, olše lepkavá a vrba bílá. Národní přírodní památka Chropyňský rybník vznikla již v roce 1954 a je tak nejstarší rezervací na Kroměřížsku.


Nosná konstrukce pozorovatelny je z dubového dřeva, ostatní části byly vytvořeny ze dřeva modřínového. Střecha je z překládaných prken.



Komentáře

Oblíbené příspěvky