Hledat na blogu

Muzeum Kroměřížska v hanáckých Athénách

Muzeum Kroměřížska je institucí pokračující v místní muzejní tradici. Navazuje na činnost Městského muzea v Kroměříži, které bylo založeno v oce 1933. Pečuje o rozsáhlé sbírky oborů archeologie, historie, národopisu, dějin umění a přírodních věd. Ve správě má kromě kroměřížských expozic také zámek v Chropyni, Soubor lidových staveb a větrný mlýn v Rymicích, Větrný mlýn u Velkých Těšan nebo klasicistní hrobku hrabat Dubských ve Zdislavicích.


My jsme expozice muzeum v Kroměříži, ukryté v zajímavém podloubí, navštívili ke konci roku 2015 a prohlédli jsme si následující stálé expozice i krátkodobé výstavy.


V expozici Příroda a člověk lze shlédnout archeologické doklady o nejstarším osídlení regionu od starší doby kamenné po dobu slovanskou spolu s nahlédnutím do živočišné i rostlinné říše Kroměřížska.


V dalších prostorách nás zaujal Památník Maxe Švabinského, klasika českého výtvarného umění a jednoho z nejznámějších a nejvýznamnějších kroměřížských rodáků. V šesti sálech je zde výběr z umělcova díla. Téměř 130 originálů představuje sedm desetiletí Švabinského tvorby.


Poté jsme se vydali do historického sklepení, kde je umístěna expozice Historie ukrytá pod dlažbou města. Člověk se zde ocitne doslova v jiném světě. Autentické doklady historie i moderní technika nám umožnili se dozvědětzajímavosti o historii města od dob mamutů až po raný novověk.


Z krátkodobých výstav jsme si prohlédli tu s názvem Reklama a děti a čokoládové potěšení. Dozvěděli jsme se zajímavosti o historii reklamy spojené mimo jiné s nejoblíbenější sladkostí na světě, čokoládou. Zajímavé prostory expozice byly doplněny starou cukrárnou a dílnou.


Poslední výstava, kterou jsme navštívili, se jmenovala Krásou a vůní oděná. Čekala nás tady zajímavá sbírka všemožných flakonů, toaletního skla, lahviček na léky a podobných věcí, které dala dohromady paní Erika Bubeníková. Dále jsme si prohlíželi šaty ze sbírky paní Zdeňky Mudrákové, originální šperky z dílny paní Radky Bidlákové a ručně malované hedvábné šátky od paní Zlaty Kalusové.


Muzeum se nachází v centru města Kroměříž, na Velkém náměstí č. 38. Otevřeno je celoročně, každý den mimo pondělí, od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Na bližší informace je dobré se před návštěvou podívat na internet: http://www.muzeum-km.cz/.


V muzeu pracují velice příjemné a šikovné dámy, od kterých jsme se dozvěděli mnoho zajímavého nejenom ohledně tamních expozic, ale též nám ochotně odpověděli na dotazy ohledně Kroměříže. Patří jim za to naše poděkování. Návštěvu muzea rádi všem doporučujeme.


Komentáře

Oblíbené příspěvky