Hledat na blogu

Minerální pramen v Dolních Pasekách, části města Aš

V Dolních Pasekách se nachází jeden krásný domeček a v něm vyvěrá minerální pramen, jehož existence je zmiňována údajně již ve 12. století. O několik století později ho lidé začali užívat jako léčivý.


Továrník Gustav Geipel nechal vodu z tohoto pramen otestovat v roce 1870, a jelikož byly konstatovány příznivé účinky pramene na lidi, byl na tomto místě vybudován dřevěný altán. Ten zde vydržel a ž do roku 1930, kdy ho nahradil zděný objekt stojící zde do dnešních dob.


Podle místních by měl mít pramen blahodárné účinky na potenci, dnu, revmatismus a zajišťovat dlouhověkost. A chodí či přijíždí sem dost lidí, kteří jsou asi o léčivé síle chutné, mírně radioaktivní minerálky přesvědčeni.


Okolí pavilonu bylo v nedávné době upraveno. Vznikl můstek přes říčku Bílý Halštrov, lavičky, stojan na kola, zábradlí a dřevěný přístřešek. Vytvořena byla také parkovací místa.


K prameni, umístěném v průchozím domku, se schází po schodech. Dole je také nástěnka se zajímavými informacemi nejenom o vlastním prameni. Je tam také výsledek rozboru vody, ale datum jsem neobjevil.

Komentáře

Oblíbené příspěvky